Käthe Kollwitz Museum in Koekelare in stijl heropend

Redactie KW

Vrijdagavond 21 februari mochten 200 genodigden in première het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum ontdekken. Bij het begin van de herdenkingsperiode van De Groote Oorlog zet Koekelare zich met dit prachtige museum alvast met stip op de toeristische kaart.

Vlaams Minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois mocht na de opening van Huis Proot voor de tweede keer in enkele weken tijd zijn opwachting maken in Koekelare. In het gezelschap van burgemeester Patrick Lansens, Schepen van Cultuur en erfgoedbeleid Jessie Salenbien en Duitse ambassadeur Eckart Cuntz werd het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum plechtig geopend.

“Dat we vanavond Duitse ambassadeur Cuntz bij ons mochten verwelkomen, is voor ons dé bevestiging dat ons project geslaagd is”, zegt een glunderende burgemeester Lansens. “Een bezoek aan het museum neemt je als het ware mee in het leven van Käthe Kollwitz.”

Met levensgrote foto’s, interactieve schermen, uitvergrote details en duidende filmpjes is het museum inderdaad heel wat meer dan louter een tentoonstelling van kunstwerken. Ook Duitse ambassadeur Eckart Kunz was fel onder de indruk dat de Duitse kunstenares naast drie musea in Duitsland, nu ook in België wordt vertegenwoordigd. Daarnaast bracht hij eveneens het nieuws dat er plannen zijn om van de beeldengroep ‘Treurend Ouderpaar’ een kopie te maken die vervolgens doorheen Europa zal reizen om de boodschap van Kollwitz over te brengen: oorlog kent geen winnaars, enkel verliezers.

(HA)