Kapel Milanen in Zwevegem wordt voorlopig beschermd

05/10/16 om 17:59 - Bijgewerkt om 19:25

De Vlaamse regering heeft de Kapel Milanen en de Kapellinde voorlopig beschermd als monument en de kapelhof en de dreef in Zwevegem als dorpsgezicht

Kapel Milanen in Zwevegem wordt voorlopig beschermd

© Foto Vlaamse Gemeenschap

De Kapel Milanen, gelegen in de Bellegemstraat in Zwevegem, is de eerste sterk Engelse beïnvloede architectuurrealisatie van Jean-Baptiste Bethune (1821 - 1894) en van groot kunsthistorisch belang.

Deze kapel is van cruciaal belang voor de neogotiek in Vlaanderen. In het interieur vormen schilder-, glas- en beeldhouwkunst een artistiek geheel. De inrichting groeide mee met de carriere van Bethune. Zo dateert het eerste glasraam van 1856. Het laatste glasraam is pas omstreeks 1869 gemaakt in zijn Gents atelier. Ook de dreef is mee opgenomen in de voorlopige bescherming. Het kaarsrechte zeshonderd meter lange tracé leidt naar de portaalzijde van de kapel en biedt een prominente zichtas op het klokkentorentje van de kapel.

De oude kapellinde vormt een representatief voorbeeld van een kapelboom. Het gemeentebestuur organiseert een openbaar onderzoek naar bezwaren en om de bescherming kenbaar te maken. Na een periode van negen maanden beslist minister Bourgeois over definitieve bescherming.

(RRZ)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!