Jonge adjudant WO I herdacht in Beerst

Redactie KW

Beerstenaar en adjudant Paul Vandenbussche sneuvelde 100 jaar geleden, op 14 augustus 1916, bij de IJzer in Kaaskerke. Hij was de zoon van hoofdonderwijzer Alphonse-Renè Vandenbussche en zou op 25 november 22 jaar worden. De dag voor hij sneuvelde, schreef hij nog een brief aan zijn ouders.

Jan Vanhee uit Gent kende zijn grootoom Paul Vandenbussche van de foto’s bij zijn oma. Jan deed opzoekingen naar het leven van Paul en vond onder andere een dagboek van hem terug. Ook de klaproos die hij naar zijn zus stuurde is bewaard gebleven. Deze klaproos is een van de slechts vijf overgebleven gedroogde klaprozen uit WO I. De klaproos wordt samen met een gedichtenbundel die Paul schreef en een aantal andere documenten geschonken aan het onderzoekcentrum van Flanders Fields in Ieper.

Over hoe Paul gesneuveld is, is enkel geweten dat hij ‘doodgeschoten werd kijkend naar zijn geliefde Beerst’. De familie schonk nadat Paul sneuvelde een brandglasraam aan de kerk van Beerst. Op zondag 14 augustus werd in de kerk van Diksmuide een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. De familie legde een bloemenkrans neer bij het brandglasraam, er werd Te Velde gespeeld en burgemeester Lies Laridon legde namens stad Diksmuide een bloemenkrans bij de gedenkplaat die in het portaal van de kerk geplaatst is.

(ACK – foto ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier