Inval Duitsers in Wijtschate wordt binnenkort herdacht

Redactie KW

Wijtschate maakte op 8 oktober 1914 voor het eerst kennis met de Duitse invallers.


Deze tragische inval wordt door de gemeente Heuvelland herdacht in het weekend van 17, 18 en 19 oktober. Er zijn theaterwandelingen, herinneringsconcerten, 21 WO I-banners in het dorp, een fotoboek en een plechtigheid op de Duitse site Bayernwald.

De theaterwandelingen vertellen het dorpsleven van 1914. Stef Dehollander schreef de stukjes en regisseert samen met Francis Devlamynck het geheel. De toneelverenigingen ‘Eigen Taal’ Zillebeke, ‘IC Dien’ Poperinge, ‘Met Hert en Ziel’ Wijtschate, MEVNA Voormezele’ en het Nieuw Wulvegems Toneel werken mee. Alle taferelen spelen zich af op en rond de dorpskern. Het parkoers is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Er zijn theaterwandelingen op zaterdag en zondag

De zaterdag en de zondagavond is er dan het herinneringsconcert “Die Trommel schlug zum Streite”

Deze multimediavoorstelling samengesteld door VideoArt, wordt op een groot scherm gebracht op het Sint-Medarduplein. Deze projectie wordt muzikaal ondersteund door The Swigshift, Het Koor Hoogland en Yves Bondue. Het geheel wordt aan elkaar geweven door Dirk Clement, Eric Flamand tekent voor concept en regie.

(MD/EF)