In Nieuwpoort repeteren 200 fakkeldragers voor het Lichtfront van 17 oktober

Redactie KW

In Nieuwpoort hebben zo’n 200 fakkeldragers over een frontlijn van bijna 2 km gerepeteerd voor het grote Lichtfront van 84 km waarmee de provincie het herdenkingsjaar 14-18 op 17 oktober officieel opent.

Intussen hebben zich al zo’n 5.000 vrijwilligers bij het provinciebestuur aangemeld om op 17 oktober deel te nemen aan die unieke en ongetwijfeld indrukwekkende openingsmanifestatie voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De provincie rekent erop dat er zich de komende maanden nog zo’n 5.000 mensen melden.

Oudste fakkeldraagster is… 97

Gedeputeerde Guido Decorte: “We zijn, nadat we pas twee maanden geleden de oproep hebben gelanceerd, al halverwege. Dat hadden we nooit durven denken. We twijfelen er dan ook niet aan dat zich nog meer mensen melden om aan die unieke manifestatie deel te nemen. De oudste deelneemster die zich heeft gemeld is… 97 jaar. Er hebben zich intussen al groepen uit scholen ingeschreven, een vereniging van motards hebben zich met meer dan 200 deelnemers gemeld, de scouts van Nieuwpoort bijvoorbeeld nemen ook in groep deel… Dat bewijst dat de hele manifestatie breed wordt gedragen.”

Vrijdagavond hebben in Nieuwpoort alvast al 200 vrijwilligers gerepeteerd. Over een strook van 1,8 km nabij het Sint-Jorisplein werd zo’n frontlichtlijn gevormd. Zo konden worden nagegaan hoe lang de fakkels precies blijven branden, hoe de mobiliteit kan worden georganiseerd voor die diverse instappunten…

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe: “Achter de hele actie staat een heel gedreven team van de provincie en honderden vrijwilligers. Zonder hen zou deze actie niet mogelijk zijn. De vrijwilligers van vanavond zullen al hun opmerkingen ook via een app, via telefoon of via brief kunnen melden, zodat we daar bij de organisatie van het echte Lichtfront ook direct rekening kunnen mee houden.”

Rechtstreeks op Canvas

Op 17 oktober wordt het Lichtfront ook rechtstreeks op Canvas uitgezonden. Op de repetitie was de VRT met een hele ploeg aanwezig. “Het wordt ook voor ons een hele uitdaging. We hebben zo’n evenement nog niet eerder rechtstreeks in beeld gebracht. Op de 9 historische plaatsen wordt telkens een captacieploeg geposteerd. Eigenlijk maken we in dat ene uur 9 uitzendingen”, zegt de regisseur. Over hoeveel mensen de VRT zal inzetten, valt nu moeilijk een concreet getal te noemen. Maar het zijn er tientallen. Karl Vannieuwkerke presenteert de uitzending, samen met Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum. De beelden worden ook aan alle Europese openbare omroepen aangeboden.

Een fotoreportage van de repetitie in Nieuwpoort is te zien in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 4 juli.