Hoe Langemark-Poelkapelle honderdennegen keer een toekomst verloor

Redactie KW

De Langemarkse St. Pauluskerk kreeg heel wat belangstelling binnen haar muren voor de vernissage van de oorlogslectuur naar de hand van het duo Danny Jonckheere-Georges Vandromme. Met de assistentie van ‘In Flanders Fields’ specialist Roger Verbeke werd een waar kunstwerk vereeuwigd.

Peter Peene tekende voor de bindteksten en de zéér interessante interviews aan het adres van de boekenschrijvers. Om beurt namen beiden ook het woord. Eindelijk scharrelden twee Langemark-Poelkapelse vrienden de moed bijeen om een verdiende hulde ofte eresaluut te brengen aan de plaatselijke gesneuvelden. Daar waar meestal alle belangstelling naar de Engelse en Duitse kerkhoven gaat komen deze twee pennenridders uit met mooi geïllustreerde lectuur die de 109 Langemark-Poelkapelse gesneuvelde jongeren gedenkt. Ontroerend en boeiend tegelijk werd alles mooi ingebonden. Foto’s, kaarten en brieven sieren het geheel. Om beurt verwoorden Georges Vandromme en Danny Jonckheere hun doelstellingen, ze wezen eveneens naar de passages die op hun netvlies gebrand bleven. Meermaals het zinloze en wrede van een wereldbrand aanwijzend.

Eresaluut

Als een soort eresaluut appelleerde Stefaan Peene de namen en leeftijden van de 109 gesneuvelden ondersteund door achtergrond pianomuziek. Ook burgemeester Wyffels stuurde gemeentelijke felicitaties aan het adres van de boekenmakers. Na het overhandigen van de eerste exemplaren aan de autoriteiten werd het glas geheven op het succes van deze oorlogslectuur die een soort eresaluut brengt aan de plaatselijke mensen welke in de groote oorlog hun leven opofferden voor de vrijheid en de vrede van hun nakomelingen. Hier was vooral ‘nooit meer oorlog’ op zijn plaats. (RB)