Historische dubbeltentoonstelling In Flanders Fields Museum Ieper

De tentoonstelling ?Droomkastelen? toont welke prachtige gebouwen er voor de oorlog in onze regio te vinden waren. © EF
Redactie KW

Vrijdagavond wordt officieel de dubbeltentoonstelling GAS ! 1915 en Droomkastelen in de oorlog geopend in Ieper.

Op 22 april 1915 had voor het eerst in de geschiedenis een grote gasaanval plaats. Tussen Steenstrate en Langemark dreef chloorgas op de wind vanuit de Duitse lijn over de Franse troepen, die daartegen niet beschermd waren. Er vielen meer dan duizend doden. Later werd dit de Tweede slag bij Ieper genoemd.

Rond dit gegeven werd een prachtige tentoonstelling opgebouwd door Piet Chielens en Pieter Troch. Een subliem videofilmpje vertelt je in 6 minuten wat er effectief gebeurde, er is een tijdlijn gebouwd die start met de gasaanval en verhaalt over de verdere ontwikkelingen. Er worden enkele stukken tentoongesteld uit de unieke collectie van Philippe Oosterlinck en daarnaast nog veel foto’s uit familiecollecties.

Vanuit dit eerste deel loop je in het tweede deel, Droomkastelen, over kasteeldomeinen in de oorlog. Voor de oorlog telde de regio meer dan vijftig kastelen. De meeste werden vernield tijdens de oorlog. Aan de hand van luchtbeelden van tijdens de oorlog wordt weergegeven hoe groots sommige kasteeldomeinen waren. Bij deze die nu nog bestaan wordt een vroeger en actueel beeld gegeven.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier