“Het hadden onze kinderen of kleinkinderen kunnen zijn”

We zien van links naar rechts Lydia Bonnewyn, Albert Denayer, Lieve Desmedt en Jos Hermans. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Voor kustbewoners Lydia, Albert, Lieve en Jos was het maken en plaatsen van de beeldjes een emotionele ervaring. “Je beseft hoe verschrikkelijk de oorlog geweest is, maar ziet tegelijk dat iedereen in staat is om te verbroederen”, zegt Lieve.

Lydia Bonnewyn en Albert Denayer uit Nieuwpoort en Lieve Desmedt en Jos Hermans uit Oostduinkerke raakten zodanig begeesterd door ComingWorldRememberMe dat ze ook de plaatsing van de beeldjes niet wilden missen toen ze in Bommenveld in Nieuwpoort een beeldje maakten.

“Die beeldjes maken was leuk, maar ook heel emotioneel”, vertelt Lydia. “We werden echt geraakt toen we de uitleg hoorden over het waarom van het project, de Namenlijst, de gruwel van de Eerste Wereldoorlog…”

Meehelpen uit respect

“We helpen ook mee uit respect voor de vele jonge mensen die het leven lieten in de Eerste Wereldoorlog”, pikt Jos in. “Het hadden onze kinderen of kleinkinderen kunnen zijn, hadden we toen geleefd.”

Mensen die elkaar voordien van haar noch pluim kenden, werken hier samen

“Het is belangrijk dat we blijven herdenken hoe verschrikkelijk oorlog wel is”, gaat Lieve verder. “Al die 600.000 beeldjes samen zien, heeft een impact. Anderzijds doet ComingWorldRememberMe ook de hoop op een vredevolle wereld opleven, als je ziet hoe iedereen hier verbroedert en elkaar helpt. Mensen die elkaar voordien van haar noch pluim kenden, werken samen, rekening houdend met elkaars beperkingen en tekortkomingen.”