Herdenkingsplechtigheid voor WOII in Koksijde

Redactie KW

Een beetje in de schaduw van alle evenementen in het kader van de eerste wereldoorlog was er vrijdag in vele gemeenten een herdenkingsplechtigheid naar aanleiding van het einde van de tweede wereldoorlog.

De bevrijding van een groot deel van West-Europa startte met de landing in Normandie op 6 juni 1944. De oprukkende geallieerde troepen zorgden in de september 1944 oa voor de bevrijding van Koksijde en Oostduinkerke. Nadien volgde nog het Ardennenoffensief tussen 16 december en 25 januari 1945.

Vandaag 70 jaar geleden werd de tweede wereldoorlog beëindigd nadat daags voordien (07 mei 1945 om 02:41 uur) generaal Alfred Jodi in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden tekende. Het bevatte de frase: “Alle strijdkrachten onder Duits gezag staken hun actieve operaties om 23:01 uur centraal Europese tijd op 8 mei 1945.”

In Koksijde werd dan ook een korte plechtigheid gehouden ter ere van V-dag aan het monument der gesneuvelden op het L.Hegerplein waar bloemen neergelegd werden door het gemeentebestuur en de vaderlandslievende verenigingen.

Om de geschiedenis niet te vergeten herinneren we er nog eens aan dat zondag 10 mei het 75 jaar geleden is dat de Duitsers België zijn binnengevallen en dat het Belgisch leger na de achttiendaagse veldtocht moest capituleren.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier