Herdenking Captain Dr. Noël Chavasse die honderd jaar geleden sneuvelde in Vlamertinge

Burgemeester Jan Durnez en Brits ambassadeur Rose Alison legden een krans neer aan het monument bij de kerk aan de Brandhoek. © EG
Redactie KW

Aan de Brandhoek werd Captain Dr. Noël herdacht die precies 100 jaar geleden in het veldhospitaal aan de Brandhoek overleed tijdens de derde slag om Ieper.

Noel Godfrey Chavasse werd geboren op 9 november 1884 te Liverpool, als zoon van de bisschop van Liverpool. Hij deed dienst als bataljonsdokter bij de Liverpool Scottish. Hij werd in juni 1915 onderscheiden met het Military Cross, voor zijn heldhaftig optreden nabij Hoge. Hij werd onderscheiden met het ‘Victoria Cross’ voor zijn optreden tijdens de gevechten nabij Guillemont (Somme) in augustus 1916. Uitzonderlijk is dat hij postuum een tweede Victoria Cross ontving wegens zijn heldhaftige daden nabij het Wieltje in Sint-Jan in augustus 1917 tijdens de Derde Slag om Ieper waar hij gewond raakte maar toch verzorging bleef toebrengen aan zijn kameraden. Toen enkele dagen later een granaat insloeg op zijn hulppost, werd hij met vreselijke verwondingen overgebracht naar het veldhospitaal in de Brandhoek, waar hij overleed op 4 augustus 1917.

Hij ligt begraven op ‘Brandhoek New Military Cemetery’. Op zijn grafzerk zijn twee kleinere ‘Victoria Crosses’ te zien, wat uniek is. Chavasse is de enige militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog een ‘Victoria Cross and Bar’ kreeg. Het gedenkteken voor Chavasse werd ontworpen en uitgevoerd door de Stad Ieper. Voor het monumentje werd gebruik gemaakt van Ieperse gele baksteen, die in zogenaamde ‘Vlaams verband’ gemetseld zijn. In het Engels heet dit ‘Flemish Bond’, symbool voor de band die er tussen Vlaanderen en Engeland bestaat via het verhaal van de oorlog. Het monumentje werd onthuld op 29 augustus 1997.

(EG)