Heraangelegde IJzerdijk, nieuw plein en nieuwe parking aan IJzertoren in Diksmuide

Foto DD
Redactie KW

Ter hoogte van de IJzertoren in Diksmuide werd de IJzerdijk en een plein heraangelegd. Ook wordt er binnenkort een nieuwe groene parking in gebruik genomen.

Vrijdag 28 februari gaat in de IJzertoren het nieuwe Museum aan de IJzer open. In het kader van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog investeerde de stad Diksmuide in de herinrichting van het plein voor de IJzertoren, de IJzerdijk en de aanleg van een nieuwe groene parking. Op vrijdag 28 februari 2014 is er de gezamenlijke opening van het nieuwe ‘Museum aan de IJzer’, de nieuwe parking en de heringerichte IJzerdijk.

De werken omvatten het verleggen en vervangen van nutsleidingen en openbare verlichting, plaatsen van riolering, aanleggen van een nieuwe parking met aansluitende info- en picknickzone, en vernieuwen van het wegdek vanaf het toegangsgebouw van het domein tot aan de Frontzate. Ook het plein aan de Paxpoort met het nieuwe toegangsgebouw kreeg een onthaalvriendelijk uitzicht.

Groene parking

Door de aanleg van de nieuwe parking kon de vroegere parkeerstrook langs de IJzerdijk opgeheven worden. Op deze manier kan het profiel van de IJzerdijk vanaf de Hoge Brug tot aan het startpunt van de Frontzate een verkeersveilige herindeling krijgen. De nieuwe parking werd aangelegd in grastegels en heeft capaciteit van 90 wagens. Omdat het recent ingezaaide gras nog moet aansterken, kan de parking pas binnen enkele weken in gebruik genomen worden. De drie eerste parkeerplaatsen worden in de komende weken nog uitgerust met elektrische laadpunten voor fietsen en voertuigen.

Deze parking wordt meteen ook de parking voor het nog te ontwikkelen provinciaal domein IJzerboomgaard.

IJzerdijk en plein aan IJzeroever

De voormalige parkeerstrook aan de IJzerdijk werd omgevormd tot wandel- en fietsverbinding vanaf de parking tot het toegangsgebouw van de IJzertoren. Het wegdek kreeg een fietsvriendelijke inrichting.

De IJzerdijk werd veiliger door ondermeer een lichte asverschuiving ter hoogte van de Paxpoort. De plantvakken en zitbanken geven de zone voor de Paxpoort de uitstraling van een gezellig plein aan de oever van de IJzer.

Verder is er nu ook een afgeschermde wandelstrook, fietsenstallingen met rustruimte, infozuil en picknickzone voorzien op de voormalige parking tussen de Paxpoort en het secretariaat van het museum.

Met de opening van het nieuwe Museum aan de IJzer is meteen ook de eerste site langs het IJzerfront opgewaardeerd. Ondertussen lopen de werkzaamheden aan de Petroleumtanks, Oud-Stuivekens en de Duitse begraafplaats op hun einde.