Heemkring Santforde brengt boek uit over Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

De heemkring Santforde brengt een nieuw boek ‘Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog’ uit dat de belangrijkste gebeurtenissen uit de wijk bundelt.

Zandvoorde bleef in de Eerste Wereldoorlog grotendeels gespaard van vernielingen, maar de problemen op menselijk en materieel vlak waren wel groot door de beperkingen en opvorderingen, die de Duitsers aan de bevolking oplegden. Tijdens de oorlog hebben 128 Zandvoordenaars in het leger gediend. Van hen zijn er elf gesneuveld.

Het boek – Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog – omvat een 100-tal pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s. “Het boek is onderverdeeld in tien hoofdstukken”, aldus Willy Depuydt. “De publicatie behandelt verschillende thema’s zoals de biografie van de militaire diensttijd van de gesneuvelden, het verhaal van de burgerslachtoffers en een lijst van de 128 Zandvoordenaars, die tijdens de oorlog meegestreden hebben. Daarnaast wordt ook het dagelijkse leven in Zandvoorde beschreven aan de hand van een oorlogsdagboek dat de toenmalige pastoor Dalle bijhield. Een samenvatting van de gemeenteraadsverslagen en getuigenissen van inwoners geven een goed beeld van het leven tijdens deze wrede oorlog.”

Voorinschrijving boek

Heemkring Santforde organiseert op zaterdag 20 september van 12 tot 18 uur en zondag 21 september van 10 tot 18 uur een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in het wijkcentrum ‘t Kasteel, waar het boek te koop wordt aangeboden voor 17 euro. Het is ook mogelijk om het boek voor 18 september te bestellen. De kostprijs bedraagt dan 15 euro. Dit kan door storting op rekening BE62 8500 4824 4461 van Heemkring Santforde. Tijdens de expo zal het boek klaar liggen. Indien het boek moet verstuurd worden, komt er 2 euro extra kosten bij.

(GLZ)