Harelbeke eert Noord-Ierse oorlogshelden van Wereldoorlog I

© foto LLV
Redactie KW

Zaterdag werd aan de Oude Leiearm in Bavikhove een gedenksteen onthuld voor soldaten van de Noord-Ierse 36e Ulster Divisie. In oktober 1919, tijdens het eindoffensief van WO I, speelden zij een grote rol.

Kort nadat Belgische troepen Hulste en Bavikhove tot aan de Leie hadden bevrijd, kwamen de Noord-Ierse soldaten van de 36e Ulster Divisie vanuit Kortrijk hun plaats innemen. In de nacht van 19 op 20 oktober 1919 staken ze via kleine pontonbruggetjes met honderden infanteristen de rivier over.

“Nooit eerder staken de soldaten een rivier van dit kaliber over. Een enorme operatie waar ook de vijand lucht van krijgt. Aan de overkant, in Beveren-Leie en Desselgem, krijgt de divisie het zwaar te verduren. Vele tientallen soldaten sneuvelden. Met dit monument eren wij hen: Belgen, Duitsers, Fransen en Engelsen. Het is een symbool om te tonen hoe dapper mensen kunnen zijn, maar ook wat ze elkaar kunnen aandoen“, zegt Gil Bossuyt, die mee het initiatief nam voor de gedenksteen. Hij las daarvoor enorm veel dagboeken en getuigenissen. “Dit heroïsch verhaal mag niet verloren gaan. De steen staat op de exacte plaats waar de Leie werd overgestoken.”

Harelbeke eert Noord-Ierse oorlogshelden van Wereldoorlog I
© foto LLV

Na een week van zware strijd tussen de Leie en de Schelde verlieten de Noord-Ieren het toneel van WO I. Twee weken later, op 11 november, kwam de wapenstilstand.

https://www.youtube.com/watch?v=2QHsQasxZNA

Minstens 120 soldaten van de 36e Ulster Divisie, die allen sneuvelden tijdens deze laatste acties, rusten op het New British Cemetery Harlebeke, het Britse oorlogskerkhof in Harelbeke. Na het onthullen van het monument in Bavikhove werden er op het kerkhof in Harelbeke bloemenkransen neergelegd ter nagedachtenis van de gesneuvelden.

De onthulling van de gedenksteen en het neerleggen van de kransen is meteen ook het startschot van het project ‘VRIJ! Stilstaan en verdergaan na 14-18’. Vanaf 19 augustus is het programma van deze WO I-herdenking in Harelbeke en deelgemeenten online te raadplegen. Heel wat stadsdiensten, verenigingen en organisaties uit Harelbeke zetten hun schouders onder het project dat loopt tussen eind augustus en 11 november.

https://www.youtube.com/watch?v=7yiFoXuai4E

(Peter Van Herzeele/foto’s en video’s LLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier