Half miljoen euro Vlaamse restauratiepremie voor Hotel Terminus in Oostende

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een restauratiepremie van 514.974,19 euro toe voor de restauratie van Hotel Terminus in Oostende.

Met deze premie zullen de daken, de gevels en het schrijnwerk gerestaureerd worden. Na de restauratie zal het gebouw een tijdelijke invulling krijgen vooraleer er door de eigenaar een definitieve bestemming aan het gebouw zal worden gegeven.

De eigenaar wil het gebouw in stand houden door het wind- en waterdicht te restaureren. De restauratie van de delen van het gebouw die in eigendom zijn van de NMBS is al in uitvoering. De restauratie houdt werken in aan de gevel (onder andere het reinigen van de natuursteen en het hervoegen van geërodeerde voegen), de daken (onder andere het vervangen van de leien en restauratie van de zinken afwerking) en het schrijnwerk (de houten ramen worden vervangen en de twee oorspronkelijke deuren zullen gerestaureerd worden).

Luxehotel annex restaurant

Het gebouw in neoclassicistische stijl werd in 1913 geopend. In de linkertoren kreeg ‘Hotel Terminus Maritime’ onderdak. Het was een luxehotel annex restaurant dat tot de jaren zestig operationeel was, maar door de afname van het aantal vaarten niet meer rendabel bleek en werd gesloten. In 1983 werd het gebouw als monument beschermd.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier