Gullegemse heemkring herdenkt frontsoldaat Firmin Delplancke

Redactie KW

De heemkundige kring De Meibloem wijdt in het jongste nummer van zijn tijdschrift ‘t Meiboompje een artikel aan Firmin Delplancke, een Gullegemnaar die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog naar Canada uitweek maar als soldaat naar hier terugkeerde en in 1917 in Canadese dienst in Passendale sneuvelde.

“Firmin is de enige Gullegemnaar die als Canadees soldaat overleed”, zegt de auteur van het artikel, Bart Seynaeve (52), al twintig jaar inwoner van Sint-Eloois-Winkel, maar geboren in en nog steeds meelevend met Gullegem. “Ik ben nu zeven jaar bij de heemkundige kring actief en maakte al geregeld een artikel voor ‘t Meiboompje. Daar smeken ze om wat jongere mensen”, vertelt Bart. “Nu vond ik de basisgegevens van een Gullegemnaar die op een Brits kerkhof begraven ligt al een opmerkelijke zaak op zich. Toen wat speurwerk me leerde dat de man hier in 1914 vertrok om in Canada zijn geluk te beproeven, was ik helemaal vertrokken.”

Saint-Boniface

Firmin was de tweede van zes uit het gezin Delplancke dat in die tijd woonde in café Den Ouden Hert in de Heulestraat (nu Pijplap 91). Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk waarom de 22-jarige vrijgezel, zoals zoveel andere Vlamingen in die tijd, op 9 april 1914 van huis vertrok om in het Canadese Saint-Boniface (vlakbij Winnipeg) zijn geluk te gaan beproeven: een reis van twee weken. “Later bleek dat hij waarschijnlijk is mee vertrokken met zijn buren, de pas getrouwde Zulma Seynaeve en haar man. Notabene nog familie van mij. Dat biedt perspectieven voor een nieuw artikel”, zegt Bart.

(AV – foto RSW)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad