Guldensporencollege in Kortrijk pluist eigen oorlogsverleden uit

Redactie KW

In het Guldensporencollege werken ze al een hele tijd rond de gebeurtenissen van WO I.

Birgen Demorelle en Lucas Ballyn, twee cursisten van het Hoger Professioneel Onderwijs (HPO) op campus Kaai, boksten een website in elkaar. Daarin kan je onder andere een wandeling maken door de drie campussen Kaai, Plein en Groeninge, maar dan wel anno 1914-1918. “Ook in het vroegere Sint-Amand, ‘t Fort en Sint-Jozef voelden ze de oorlog”, vertelt Heidi Steegen van campus Kaai.

Staf Beelen, een archivaris van het vroegere Sint-Amandscollege, vlooide een handboek uit van de directeur van de school tijdens de oorlogsjaren. “Het nieuws dat we brengen is dus gebaseerd op feiten uit dagboekfragmenten.” Ook Steven Vanlersberghe bemachtigde een dagboek van de Zusters die in ‘t Fort verbleven.

De wandeling kan op de website gemaakt worden, maar ook rond de school. “Tijdens de soundwalk ‘on the field’ nemen we jullie mee naar plaatsen waar verschillende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog.” Op die plaatsen krijg je de mogelijkheid om via een QR-code te navigeren naar deze website en te lezen of te luisteren.

De website www.warofthepoppies.be kan al bekeken worden, de infoborden op de verschillende campussen worden in augustus geplaatst.

(EDB – foto JVGK)