Grafzerken verdwijnen in Reninge, begraafplaats Lo heringericht

Redactie KW

Op de begraafplaats in Reninge worden 26 graven verwijderd. Die moeten plaats maken voor nieuwe grafkelders.

In Reninge worden op het kerkhof 26 graven verwijderd. “We willen extra grafkelders plaatsen, maar momenteel ontbreekt de ruimte daarvoor”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Het betreft graven zonder vergunning of waarvan de vergunning is verlopen en niet werd vernieuwd.”

Van de 26 graven die zullen verdwijnen, wordt een twaalftal grafstenen bewaard. Die krijgen op de begraafplaats een andere plaats. “Enkele jaren terug werd door Annemie Havermans uit Anwerpen een inventaris opgemaakt van zowel het kerkhof van Reninge als van Lo”, aldus Lode Morlion. “De graven en grafzerken kregen toen een score. De twaalf grafmonumenten die bewaard worden, zijn opgenomen in die inventaris.”

“De stoffelijke resten zullen we met het nodige respect behandelen en een plaats geven in een daartoe voorziene ruimte”, besluit de burgemeester. De lijst met de te verwijderen graven hangt uit aan het desbetreffende perceel. Bij de grafzerken staat ook een bordje. De nabestaanden krijgen tot 1 juni 2015 de tijd om eventuele herinneringen zoals foto’s of bloemstukken weg te halen. Daarna worden de grafmonumenten kosteloos weggehaald. Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij de dienst burgerzaken van de stad Lo-Reninge op het nummer 058 33 01 11. Mailen kan ook naar stadsbestuur@lo-reninge.be.

Herinrichting begraafplaats Lo

In Lo werd een deel van de begraafplaats omgevormd en in een groen kleedje gestopt. Vanaf 1 januari 2015 mogen openbare besturen namelijk geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken om onkruid te verdelgen. Om het beheer van de groen op de begraafplaats in de toekomst te vergemakkelijken, werd het grind van de wandelpaden verwijderd en vervangen door grastegels. De blote gronden werden ingezaaid met gras en bodembedekker. Het gemeentebestuur vraagt dat de aanplantingen met het nodige respect worden behandeld.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier