Gouverneur stelt uniek fotoboek over de raid op Zeebrugge in 1918 voor

Tomas Termote, de Britse ambassadeur en gouverneur Carl Decaluwé met het eerste exemplaar van De Raid op Zeebrugge.
Redactie KW

In Brugge hebben gouverneur Carl Decaluwé en historicus en maritiem archeoloog Tomas Termote een boek voorgesteld met een unieke collectie foto’s van de raid op Zeebrugge.

Op 23 april 1918 heeft de Britse marine een aanval uitgevoerd op de havens van Zeebrugge en Oostende. Het was een van de grootste en meest gewaagde aanvallen van de Royal Navy tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met de aanval wilden de geallieerden de uitvalsbasis voor de Duitse onderzeeboten blokkeren.

Met de inzet van 1.700 manschappen en 136 schepen waaronder enkele ‘blokschepen’ die voor de zeesluis van Zeebrugge tot zinken moesten worden gebracht, zetten de Britten alles op alles om de missie te laten slagen. De verliezen aan Britse zijde waren groot: er vielen op Saint Georgesday 214 doden, er werden ruim 400 gewonden geteld. Bij de Duitsers was het verlies geringer: 0 doden en 16 gewonden. Maar voor de Britten was de bijna-blokkade van de Zeebrugse haven een mentale opsteker.

Vrij recent trof maritiem archeoloog Tomas Termote in een Brusselse antiekverzameling twee dozen met 80 glasplaten waarop beelden stonden van de fameuze raid op Zeebrugge. De fotoplaten waren van de kapitein van de Vindictive, een van de blokschepen die aan de raid deelnam. De archeoloog sprak de gouverneur over de unieke vondst, er werd beslist om de dozen te kopen en de unieke fotocollectie uit te geven in boekvorm.

Dat unieke fotoboek werd donderdag in Brugge bij de gouverneur voorgesteld. Het boek ‘De Raid op Zeebrugge. 23 april 1918, door de ogen van kapitein Alfred Carpenter, VC.’ is uitgegeven bij Roularta Books en is vanaf vandaag te koop in de boekhandel. De Britse ambassadeur was aanwezig op de boekvoorstelling en zij mocht uit handen van de gouverneur een eerste exemplaar ontvangen. De ambassadeur vond het belangrijk dat we herdenken, eren en de herinnering aan de helden van toen levendig houden.

Tomas Termote werkt nog aan een uitgebreid wetenschappelijk en historisch boek over de Eerste Wereldoorlog op zee en er is onder de leiding van gouverneur Decaluwé een werkgroep aan de slag die een grote tentoonstelling voorbereidt over WO I op zee, voor 2018.

De twee dozen met de unieke foto's van de Raid op Zeebrugge, op glasplaten.
De twee dozen met de unieke foto’s van de Raid op Zeebrugge, op glasplaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier