Gouverneur Decaluwé herbekijkt veiligheidsplan rond Ieperiet

Redactie KW

Een nieuwe werkgroep is geïnstalleerd om het Bijzonder Nood- en Interventieplan Ieperiet (BNIP) te herbekijken.

Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé gezegd in de provincieraad nadat gebleken was dat de DOVO-installatie om toxische bommen te ontmantelen in Poelkapelle al twee jaar in onbruik is. Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) had die vraag als eerste schriftelijk gesteld en kort voor de raad kreeg hij antwoord. Toch deed de gouverneur zijn relaas nog eens uit de doeken na mondelinge vragen vanuit Open VLD, Groen en Vlaams Belang.

Concreet wordt een werkgroep bijeengeroepen om het BNIP Ieperiet te herbekijken. Dat BNIP zou wel pas in actie treden als het interne noodplan van DOVO in Poelkapelle te kort schiet. Een eerste bijeenkomst komt er in april.

Veiligheid gegarandeerd tot 2016

De gouverneur schreef ook minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) maar kreeg nog geen antwoord. Decaluwé verzekerde wel dat de veiligheid gegarandeerd is tot 2016 en met kleine investeringen zelfs tot 2019. “Ik hoop dat dit geen argument is om deze kwestie uit te stellen tot 2019”, zei Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Maarten Tavernier (Groen) vroeg zich af of er geen klacht kan ingediend worden omdat de diensten van Defensie nalatig zijn in hun communicatie naar de gouverneur toe.

(Belga)