Goedlachse Prinses Astrid onthult monument voor Karel II in Brugge

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Vrijdagnamiddag heeft prinses Astrid op de gevel van Grand Hotel Casselbergh in de Hoogstraat in Brugge een gedenksteen voor de Engelse Koning Karel II onthuld. 360 jaar geleden stichtte die in Brugge de Grenadier Guards. Karel II was lid van de Sint-Sebastiaansgilde, de oudste schuttersgilde ter wereld, die dit jaar haar 600ste verjaardag viert.

“Ik ken u niet”, zei prinses Astrid met een kwinkslag, toen Vlaams minister-president Geert Bourgeois zichzelf voorstelde en de prinses begroette bij haar aankomst in de Sint-Sebastiaansgilde in de Carmersstraat in Brugge. De prinses oogde ontspannen en gaf blijk van veel humor. Toen ze de voor haar uitgerolde rode loper op moest, zei ze al lachend : “Zo’n mooi tapijt ! Moeten wij daar echt op stappen ? ‘t Zal vuil worden !”

Hoofdman François Hubert leidde de prinses rond in de eeuwenoude gilde, waar normaal gezien geen vrouwen toegelaten worden. Enkel voor telgen van de Belgische en Engelse vorstenhuizen wordt een uitzondering gemaakt. Ere-stadsarchivaris André Vandewalle gidste de prinses en haar gevolg rond in de kleine tentoonstelling over zes eeuwen Sint-Sebastiaansgilde. Hij toonde onder meer een oorkonde uit 1416 : een overeenkomst die de gilde sloot met het klooster van de Minderbroeders over het gebruik van een kapel. Hét officieel bewijs dat de gilde toen al bestond en dus nu de oudste, nog bestaande handboogschuttersgilde is. Prinses Astrid kreeg het erelidmaatschap van deze koninklijke hoofdgilde aangeboden.

Nadien trokken de hoogwaardigheidsbekleders naar de Hoogstraat, waar prinses Astrid een gedenksteen met de buste van de Engelse Koning Karel II mocht onthullen. Met een zwier trok zij de koninklijke standaard van Karel II naar beneden. De herinnering aan de katholieke Karel II krijgt precies die plek omdat hij tijdens zijn ballingschap drie jaar in Brugge woonde in huis de Zeven Torentjes, waar nu Grand Hotel Casselbergh gevestigd is.

Parade

Nadien volgde een militaire parade op de Brugse Burg door de Grenadier Guards en de Life Guards, met hun muziekkorpsen en een vleugje absurde, typisch Britse humor. Want de tamboer majoor gaf op een bepaald moment het bevel : “Company, assume a lazy position”. Ook burgemeester Renaat Landuyt kruidde zijn toespraak met enkele knipoogjes : “Ladies and gentlemen, welkom in Bruhhe…”

(SVK – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier