Gerestaureerde Kalfmolen in Knokke-Heist voor het eerst te bezichtigen

24/11/16 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:50

De Kalfmolen heeft een zeer rijke geschiedenis en verkeert in een prachtige staat.

Gerestaureerde Kalfmolen in Knokke-Heist voor het eerst te bezichtigen

In de 17de eeuw werd op de Graaf Jansdijk, die dateert uit het begin van de 15de eeuw, een molen gebouwd die naar de wijk waar hij staat werd genoemd: 'De Kalfmolen'.

De molen (Caelfmolen in 1760, Calfmolen in 1772 en Kalfmeulen in 1838) werd in 1928 aangekocht door de vrienden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen met medewerking van het gemeentebestuur van Knokke, de vereniging Het Zoute en de Touring Club van België. Zo kon de molen van het Kalf behouden blijven. In latere jaren had de molen hoe langer hoe meer te lijden van de tand des tijds.

In 1970 kraakten de horizontale wieken onder hun gewicht en een restauratiebeurt drong zich op. In januari 1974 werd het gemeentebestuur van Knokke-Heist eigenaar van de molen en stelde in maart een ontwerper, ir. Snauwaert, voor het herstelwerk aan. In 1979 kon de firma Cottenier uit Aalbeke de werkzaamheden uitvoeren en in begin 1980 voltooien. De laatste grote restauratie waarbij onder andere de steenbalk en de brasem werden vervangen eindigde eind 2015.

(DM)

>> Op zondag 27 november van 14 tot 16.30 uur kan men tijdens de Dag van de Ambachten voor het eerst de prachtig gerestaureerde Kalfmolen in de Graaf Jansdijk bezoeken.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!