Geklasseerd Vissershuisje Majutte in Blankenberge staat te koop

Redactie KW

Het huisje van Majutte werd in 1980 als maritiem erfgoed beschermd als monument omwille van de historische en socio-culturele waarde.


In de Breydelstraat vind je het enige bewaarde vissershuisje van Blankenberge. Het vissershuisje staat nu te koop. De stad Blankenberge heeft geen budget om het historisch huisje aan te kopen.

Altijd bewoond

Het vissershuisje in de Breydelstraat 10 in Blankenberge is oud, maar niemand weet hoe oud. Er is op de site altijd bewoning geweest. Het huisje draagt sporen van de tijd en een bewogen geschiedenis, wat goed zichtbaar is in de muren en in het gebinte. Het overleefde vele stormen, de troebele Spaanse tijd, de plundering door de Geuzen, de grote branden en oorlogen en bezettingen. Het kreeg wellicht zijn huidige vorm in de 18de eeuw. Het huisje werd verschillende generaties bewoond door de vissersfamilie Debruyne, die ook wel de ‘Majuttes’ werden genoemd. Rond 1900 waren er 66 vissershuisjes en 2 kroegen te vinden in de vissersgemeenschap van Blankenberge. Het Breydelstraatje loopt uit op een duin, vlakbij het strand waarop de platbodemschuiten werden getrokken.

In 1977 werd het huisje met de witte puntgevel verkocht door de familie Franchomme aan de familie Vandamme-Strubbe Het vissershuisje werd in 1980 beschermd als monument. Binnen in het huisje werd gejut hout verwerkt in het interieur. Men vindt er ook twee schoorsteenmantels met Delftse tegels. Op de schouwmantel in de woonruimte werd de spreuk ‘Maeghere Cuecken en Herten Blye’ aangebracht. Het huisje staat in de volksmond bekend als het huisje van Pé Majutte.

Van verschillende politieke partijen gaan er stemmen op om de stad Blankenberge het typischs vissershuisje te laten aankopen. Volgens schepen Jurgen Content (SP.A) is er daarvoor geen budget. Het vissershuisje staat te koop bij agence Callier in Blankenberge.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier