Gedenkplaat over ‘Pittham’ in Amerika onthuld

De gedenkplaat en de tentoonstelling rond de twee piloten kregen nog een Amerikaans staartje. We zien v.l.n.r. Luc Neyt, Paul Callens en Paul Lambrecht. © Foto Jan
Redactie KW

In Weymouth in de Verenigde Staten werd een gedenkplaat voor de Amerikaanse oorlogspiloot Ralph Talbot, die tijdens WO I boven ‘Pittham’ een vuurgevecht voerde, onthuld. Daardoor is onze gemeente Pittem nu ook daar vereeuwigd. Het is een gevolg van de tentoonstelling rond de Amerikaanse oorlogspiloten Ralph Talbot en Robert G. Robbinson, die van 27 mei tot 24 september van vorig jaar in het Verbiestcentrum en in Weymouth liep.

Het Pittemse verhaal rond de twee Amerikaanse gevechtspiloten Ralph Talbot en Robert G. Robbinson begint op 11 november 2014. Op die dag werd, in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog, een gedenkplaat voor beide piloten onthuld naast de deur van de Pittemse kerk. Allebei kregen ze immers van de Amerikaanse overheid de medal of honor, de hoogste militaire onderscheiding, voor een vuurgevecht dat zij op 14 september 1918 boven Pittem voerden. De juiste locatie weten we omdat Talbot in zijn verslag vermeldde dat die boven ‘Pittham’ plaatsvond. Helaas verongelukte hij een week na de feiten tijdens een proefvlucht. Robbinson keerde terug naar de VS, waar hij in de anonimiteit zijn leven voortzette.

Diverse verrmeldingen

Pittemnaar Paul Callens en Luc Neyt van Familiekunde Tielt deden heel wat opzoekingswerk rond beide piloten en Paul trok zelfs naar Weymouth, de geboorteplaats van Talbot om de geschiedenis te reconstrueren. Hij merkte daar dat Talbot echt wel een beroemde inwoner was, want er was een Ralph Talbot Street, de Ralph Talbot School, het Ralph Talbot Amfitheater en diverse verrmeldingen op de herdenkingsmuren in het stadhuis en op de Memorial Wall.

Dit keer staat het correct geschreven, zodat men in het verre Weymouth nu ook weet waar men Pittem kan vinden

Het resultaat van die zoektocht was van 27 mei tot 24 september van vorig jaar te bekijken in een tentoonstelling in het Verbiestcentrum, gewijd aan het leven van de twee piloten. Speciaal aan de tentoonstelling was echter dat die gelijktijdig en met hetzelfde materiaal liep in Weymouth en dat de basisscholen van beide plaatsen aan de tentoonstelling hebben meegewerkt.

Gedenkplaat

De voorbije weken kregen de initiatiefnemers echter bericht dat de tentoonstelling in Weymouth toch meer teweeggebracht heeft dan aanvankelijk gedacht werd. Talbot was een bekendheid in zijn geboorteplaats en daarom werd beslist de tentoonstelling niet eind september 2017 te stoppen, maar te laten doorlopen tot op vandaag.

Daarnaast werd vanuit de Amerikaanse oud-strijdersbond beslist een gedenkplaat met het wedervaren van Talbot te schenken aan de Ralph Talbot School als blijvende herinnering aan de oorlogsheld. Daar waar tot voor kort in alle teksten en vermeldingen steeds ‘Pittham’ als plaats van het gebeuren vermeld stond, werd dat op de gedenkplaat correct geschreven, zodat men in het verre Weymouth ook weet waar men Pittem kan vinden.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier