Frank Godderis vindt discussie Verschaeve overdreven: “Je moet dat in de context zien”

Redactie KW

De voorzitter van het Verschaevecomité én sympathisant van wijlen Cyriel Verschaeve, vindt het overdreven dat gemeentebesturen plots af willen van hun Cyriel Verschaevestraat.

In Lanaken wil burgemeester Keulen af van zijn Cyriel Verschaevestraat. “Verschaeve schreef mee aan de zwartste pagina uit de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan de kant van de SS en heeft vele mensen in de problemen gebracht. Een straatnaam is een eer en het kan niet dat mijn gemeente met zo iemand geassocieerd wordt”, stelt Keulen.

Ik zeg niet dat Verschaeve geen fouten heeft gemaakt, maar je moet dat in de context zien

Alveringemnaar Frank Godderis – voorzitter van het plaatselijke Verschaevecomité – vindt de mening van burgemeester Keulen overdreven en overroepen.

“Dit is wat ver gezocht”, stelt hij, “gezien de Cyriel Verschaevestraten ondertussen wellicht meer dan 50 jaar bestaan. Ik zeg niet dat Verschaeve geen fouten heeft gemaakt maar je moet dat in de context zien. Ik relativeer de negatieve aandacht die hij nu krijgt omdat men te veel focust op Verschaeve in de Tweede Wereldoorlog en te weinig op zijn rol in de Eerste Wereldoorlog. In dat geval kunnen we nog heel wat straatnamen en monumenten in vraag stellen“.

Reactie burgemeester

De Alveringemse burgemeester Liefooghe reageert kernachtig. “Ik heb respect voor het oordeel van mijn collega Keulen en hoewel er in Alveringem ook een wijk genaamd is naar Cyriel Verschaeve, hou ik mij ver van de controverse. Omdat Verschaeve lange tijd in Alveringem heeft gewoond, hij hier begraven ligt en hij dus onderdeel is van de Alveringemse geschiedenis hebben wij van zijn woonhuis een museum gemaakt. Dat zowel het positieve als het negatieve aan zijn persoon er wordt belicht, is het belangrijkste voor mij. Dat er voor mijn tijd ook een woonwijk naar hem is genaamd, daarmee heb ik geen moeite. Het is noch een goedkeuring, noch een afkeuring. Ons Cyriel Verschaeveplein verwijst enkel naar iemand die in Alveringem heeft geleefd en die toch een zeker gewicht had”.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier