Forse premie voor Sint-Amandus en Heilig Hart kerk in Spiere-Helkijn

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 673.524 euro toe voor de restauratie van de Sint-Amandus en Heilig Hart kerk in Spiere-Helkijn. De kerk dateert van eind 19de eeuw.

“De Sint-Amandus en Heilig Hart parochiekerk in Spiere-Helkijn wordt gerestaureerd. Zo wordt onder andere de kapconstructie hersteld, de leien bedaking wordt vernieuwd, de Doornikse steen en de voegen van de gevels worden hersteld, de glas-in-loodramen en metaalwerken worden gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Heuvel

De neogotische Sint-Amandus en Heilig Hart kerk is gebouwd op een heuvel en is omringd door een kerkhof. Op termijn is ook de kerkhofmuur, die als keermuur rond het kerkhof is gebouwd, aan herstel toe.

De huidige kerk, met uitzondering van de toren, is gebouwd tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern van Spiere heeft de kerk een beeldbepalende ligging op de kunstmatig aangelegde heuvel. De inplanting van de kerk is bijzonder, omdat de voorgevel naar de vallei is gericht en niet naar de dorpskern. Een monumentale trap leidt de bezoekers tot aan de kerk en het omringende kerkhof. Op dat kerkhof zijn onder andere graven te vinden die behoren tot de CommonWealth War Graves en een oorlogsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Strategisch belangrijk

Al in 840 zou op deze plek een kerk gestaan hebben. De oudste schriftelijke vermeldingen gaan terug tot 1095. Over de oudste geschiedenis van het kerkgebouw is weinig tot niets bekend. De kerk was door de eeuwen heen vaak de inzet van gevechten en ze is verscheidene keren geplunderd en verwoest. Ze ligt dan ook op een strategische plek, op de grens van Vlaanderen, en aan de voet van de strategisch belangrijke “Brug van Spiere” (de vlakke, aan de Schelde palende kouters waren bijzonder geschikt voor het opslaan van legerkampen). Dat de kerk volledig omsloten was door het Doornikse Graafschap speelde ook een rol.

De kerk is samen met het omliggende kerkhof en de omheiningsmuur in 2001 beschermd als monument omwille van de historische en sociaal-culturele waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier