Flanders Firefighters eren Australische frontsoldaten

Filip De Backer (links) en Dany Vermeersch willen met een driedaagse rondrit in de frontstreek vijf gesneuvelde Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog eren. (Foto FP)
Redactie KW

De herdenking van WO I ontgaat ook de motorclub Flanders Firefighters niet. Met een driedaagse rondrit in de frontstreek eren zij vijf gesneuvelde Australische soldaten (de zogenaamde Zonnebeke Five) en steunen daarmee het project Brothers in Arms.

Op 22 december 2011 werd de motorclub Flanders Firefighters (FFF) boven de doopvont gehouden. “Eigenlijk zijn wij een afdeling van de internationale motorclub Wind and Fire, opgericht door brandweermannen in 1991 in Santa Barbara, Californië. De sociale zekerheid daar ten voordele van brandweermannen die iets tegenkwamen, was zo goed als onbestaande. Met motorritten wilden ze hun solidariteit tonen. Toen op nine eleven 343 pompiers de aanslag op de towers niet overleefden, kreeg het project een boost. Wereldwijd ontstonden afdelingen”, vertelt Filip De Backer (53). Hij woont in Loppem en werkt als bij de Brugse brandweer.

Typisch voor de FFF is haar inzet voor het goede doel. Dit weekend bijvoorbeeld staat een heuse driedaagse gepland om een project in Zonnebeke te steunen. “Ik ben al lang gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog en in die zin kende ik het project Brothers in Arms. In 2006 werden daar vijf Australische frontsoldaten opgegraven en herbegraven. Eén van die soldaten was een zekere John Hunter die daar is gesneuveld en door zijn broer Jim begraven werd. Men wil die beide broers tegen 2017-2018 weer herenigen in een beeldengroep: het Brothers in Arms memorial. De geraamde kostprijs bedraagt bijna één miljoen euro, daarvoor verzamelen we geld”, weet Dany Vermeersch (52) uit Assebroek. Hij zit in de eerste interventieploeg van de bedrijfsbrandweer in Oostende. De motorrijders hopen dit weekend de familie van John en Jim Hunter te ontmoeten.

(DDR – foto FP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad van 25 april