Financiering rond voor Menin Road-Ypernstrasse

Redactie KW

De burgemeesters van Wervik, Menen, Ieper en Zonnebekede ondertekenden een jaar geleden de engagementsverklaring voor het project ‘Menin Road-Ypernstrasse’. Nu is de financiering rond.

Het project is geïnspireerd op het verhaal van de weg tussen Menen en Ieper (nu de gewestweg N8) tijdens de Eerste Wereldoorlog en het landschap rond Menen, Geluwe, Kruiseke, Beselare, Geluveld, Zillebeke en Ieper. Zij speelden een belangrijke strategische rol, zowel voor de Britten als de Duitsers. Geen van beide troepen bereikten evenwel hun doel: Ieper of Menen.

Er wordt voor de komende jaren een programma uitgewerkt rond het historisch en artistiek luik. We zijn ondertussen een jaar na de ondertekening. “Deze week was er in het stadhuis in Wervik een vergadering met de stuurgroep”, aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA) uit Wervik. “De financiering is rond. Toerisme Vlaanderen en de provincie zorgen voor subsidies. Van Toerisme Vlaanderen krijgen we 188.550 euro. We zijn ons dossier met succes gaan verdedigen in Brussel. De provincie geeft 60.000 euro. De rest wordt betaald door de vier gemeenten.”

Start september 2016

“Voor het artistieke luik en dus het aantrekken van kunstenaars en het bepalen van de locaties, wordt een curator aangesteld. Er verschijnen ook enkele publicaties. In juni vindt de volgende vergadering van de stuurgroep plaats. Het project start in september volgend jaar.” (EDW –