Fanfare speelt nieuwe dodenmars met stukje muziek van gesneuvelde militair in Poelkapelle

Redactie KW

Muzikanten van de Koninklijke Fanfare St.-Cecilica spelen een nieuwe ‘dodenmars’ in van Roland Corijn, ere-directeur van de Harelbeekse muziekacademie.


Zondag 9 november voeren de Deerlijkenaren die mars uit op de oorlogsbegraafplaats in Poelkapelle. André Dewaele over dit initiatief: “Deerlijkenaar Gil Bossuyt verzorgt rondleidingen in het kader van de Eerste Wereldoorlog’. Tijdens een rondleiding wekte het enige oorlogsgraf, voorzien van een opschrift met muzieknoten, zijn aandacht. De begraven militair, Hugh Gordon Langton, was een Britse violist. De notenbalk werd toegeschreven aan een componist, maar dit bleek volgens meer dan één deskundige niet te kloppen. Ook Roland Corijn was van die overtuiging. Hij verwerkte dat stukje muziek in een nieuwe dodenmars.”

De beheerders van de wereldwijd verspreide Britse oorlogsgraven, met 1,7 miljoen gesneuvelden, bevestigden dat het graf in Poelkapelle het enige graf is met een stukje muziekpartituur erop.

Die mars wordt zondag om 10 uur voor het eerst uitgevoerd aan het graf van Langton op de Britse begraafplaats in in Poelkapelle.

(MV)