Expo zoekt sporen van Maarten Luther in Brugge (hoewel hij er nooit vertoefde)

© Benny Proot
Redactie KW

Van 20 mei 1578 tot 25 mei 1584 was er wel een Calvinistisch Bewind in Brugge. Er werd een volwaardige protestantse kerk- en onderwijsinfrastructuur uitgebouwd.

Hoewel Luther nooit in Brugge vertoefde, wijdt het stadsarchief een expo aan de sporen van de Reformatie en het Protestantisme in Brugge.

Op 31 oktober 1517 formuleerde Maarten Luther zijn aanklacht tegen de mistoestanden in de katholieke kerk door 95 stellingen vast te spijkeren op de poort van de slotkerk in het Duitse Wittenberg. Dank zij de boekdrukkunst werd het ideeëngoed van Luther snel verspreid in Europa. Na enkele jaren bereikten zijn ideeën ook Brugge.

“Rond 1525 vormde zich in de Onze-Lieve-Vrouweparochie een eerste kern die zich voornamelijk toelegde op de Bijbelstudie”, zeggen burgemeester Renaat Landuyt en hoofdarchivaris Jan D’Hondt.

“Het feit dat rijkeluiszoontjes in Brugge kanunnikpostjes kregen, voorzien van rijkelijke vergoedingen, en het losbandig gedrag van vele geestelijken was ook in Brugge een ideale voedingsbodem voor het reformatorisch gedachtegoed.

Calvinistisch Bewind

Van 20 mei 1578 tot 25 mei 1584 was er zelfs een Calvinistisch Bewind in Brugge. Er werd een volwaardige protestantse kerk- en onderwijsinfrastructuur uitgebouwd. Maar in 1584 verzoende Brugge zich opnieuw met het katholieke Spanje. Het gevolg was een brain drain van vluchtelingen naar het Noorden, onder wie Simon Stevin. Maar 200 jaar later, tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814-1830) was er opnieuw een protestantse kerkgemeenschap actief, die nauw gelinkt was aan het Hollands Garnizoen.

(SVK – Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier