Expo over 100 jaar vliegveld in Marke

Michel Faillie, Freddy Vandevoorde en Anja Goderis voor het vroegere vliegveld met op de achtergrond de bunker die Freddy blootlegde. © EDB
Redactie KW

Op zaterdag 23 en zondag 24 september organiseren Freddy Vandevoorde en zijn vrouw Anja Goderis een tentoonstelling over het vliegveld in Marke, dat 100 jaar geleden door de Duitsers werd aangelegd.

In het begin van 1917 legden de Duitsers verschillende vliegpleintjes aan in de streek. Ook in Marke was dit het geval. Het vliegveld op de Markebeke was gelegen tussen de Kortrijksestraat (nu de Markebekestraat), de Bissegemsestraat die liep tot aan de IJzerenpoort (nu de Overzetweg, maar die loopt nu recht), hoeve Bekaert en de Kasteeldreef. Op het vliegveld van Marke was het beroemde Jachteskader 1 onder Rittmeister Manfred von Richthofen gehuisvest.

Freddy Vandevoorde en zijn vrouw Anja Goderis verzamelen al jaren foto’s en materiaal uit de Eerste Wereldoorlog. Ze wonen zelf in de Markebekestraat, recht over het voormalig vliegveld en vonden dat ze de 100ste verjaardag van dat vliegveld niet zomaar konden laten passeren. Ze organiseren een tentoonstelling over 100 jaar vliegveld Markebeke op zaterdag 23 en zondag 24 september.

Schaalmodellen

Deze vindt plaats in de gebouwen van de vroegere Luxaplast waar later het Kringloopcentrum in gevestigd was. Die gebouwen staan momenteel leeg. Er zullen foto’s te zien zijn van de Markebeke maar ook van de omliggende vliegvelden. Ook kaarten en schaalmodellen van vliegtuigen uit WOI kan je daar bewonderen.

De foto’s en het materiaal komen van Freddy en Anja en van andere verzamelaars. Michel Faillie, die boeken schreef en een blog heeft over de geschiedenis van Marke, doet ook een bijdrage aan de tentoonstelling. De tentoonstelling is de twee dagen open van 10 uur tot 18 uur en de toegang bedraagt 2 euro per persoon.

Geleide wandelingen

Historicus Jan Vancoillie verzorgt er geleide wandelingen op het historisch terrein, waar ook de twee bunkers zullen getoond worden. Een van die bunkers kon Freddy deze zomer op basis van foto’s en een kaart van Michel Faillie terugvinden. Hij kon een doorgang uitgraven naar de toegang van de bunker.

De wandelingen vinden plaats op zaterdag om 15 uur en op zondag om 10.30 uur en om 15 uur. Op vrijdagavond wordt de tentoonstelling geopend voor de buren met medewerking van Jean De Bethune, de eigenaar van het land waar de bunker gevonden werd en waar het vliegveld gevestigd was.

Tentoonstelling in de Markebekestraat 7 in Marke. Informatie over het vliegveld kan je vinden op http://blog.seniorennet.be/michelfaillie/

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier