Expo met West-Vlaams erfgoed door lens van Duitse bezetter in 1917-1918

16/06/17 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

De zomertentoonstelling in het provinciedomein Raversyde (Oostende) presenteert via Duitse negatieven een positief beeld van ons erfgoed tijdens de eerste Wereldoorlog.

Expo met West-Vlaams erfgoed door lens van Duitse bezetter in 1917-1918

Conservator van het Provinciedomein en medecurator van de expo Mathieu de Meyer, communicatie- en promotieverantwoordelijke van het domein Trees Deryckere en gedeputeerde Guido Decorte. © (fotoML)

Tijdens de laatste twee jaren van de Eerste Wereldoorlog maakte een dertigtal Duitse kunsthistorici, architecten en fotografen meer dan 10.000 opnamen van de belangrijkste gebouwen, monumenten en kunstwerken in ons land. In onze provincie bleven ca. 850 haarscherpe opnames op glasplaten bewaard. 730 belichtten het Brugge in oorlogsmodus. Later kocht de Belgische Staat de volledige fotocollectie op glasplaten op en na WOII belandde de verzameling in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De foto's hebben niet alleen een esthetische en documentaire waarde maar in de marge van het gefotografeerde onderwerp ontdekt de attente kijker ook heel over het dagelijkse leven in oorlogstijd, de militaire aanwezigheid, de transportmiddelen toen der tijd... .

Een keuze uit die West-Vlaamse oorlogsbeeldbank is vanaf nu zondag 18 juni tot en met 24 september e.k. in openlucht gratis te bewonderen midden het groen van het provinciedomein. Op die dag zijn er ook gidsbeurten om 14 en 16 uur. Zolang er plaats is, kan inschrijven via mail info@raversyde.be of op nummer 059 70 22 85.

Gelijkaardige tentoonstellingen lopen momenteel ook in Brussel, Gent en Antwerpen.

(ML)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!