Expo ‘Boter bij de vis’ schetst unieke situatie van Poperinge in WO I

Peter Cleenewerck, Joris Relaes, Christof Dejaegher, Yves Segers, Carl De Caluwe, Jules Vanliefferinge en Jurgen Vanlerberghe in het Poperingse Nationaal Hopmuseum. © Foto MD
Redactie KW

In het Nationaal Hopmuseum vind je momenteel een uitgebreide kijk op de gang van zaken in Poperinge tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het schaarse voedsel was destijds duur en op krediet kopen was niet meer mogelijk. Voedselproducenten en handelaars wilden dus ‘boter bij de vis’. Bijna het hele gezinsbudget werd gespendeerd aan voedsel. Landbouwers kampten met een tekort aan grondstoffen. De Duitse bezetter eiste op grote schaal vee en paarden op. De visserij kon dan weer nauwelijks haar werk doen door de bezetting van de zeehavens.

De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de expo ‘Boter bij de vis. Landbouw, Voeding en Eerste Wereldoorlog’. In het Nationaal Hopmuseum in Poperinge kan men het relaas van de Groote Oorlog ontdekken vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag.

Hop telen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Aansluitend wordt er ingezoomd op de unieke situatie in Poperinge: hop en bier in de onbezette stad. In welke mate heeft de Eerste Wereldoorlog een impact gehad op het brouwproces en het leven van de brouwers? Hoe was het gesteld met de smaak en kwaliteit van het oorlogsbier? Wat is er waar van de badende soldaten in brouwkuipen? Was er voldoende hop voorhanden en met welke moeilijkheden kampten hoptelers gedurende die vier jaar?

Deze rondreizende expo is een initiatief van het Hopmuseum, het Centrum Agrarische Geschiedenis, het Departement Landbouw en Visserij en andere partners. Lees meer over het samenwerkingsverband, de expo en het bijhorende boek op www.boterbijdeviswo1.be. De tentoonstelling richt zich op jong en oud en is toegankelijk voor iedereen.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier