Exact honderd jaar geleden rolde het eerste nummer van The Wipers Times van de drukpers

Kleindochter Vivien Childs bij een replica van de eerste drukpers met een nog bewaard gebleven exemplaar van het eerste nummer van The Wipers Times. © dvdb
Redactie KW

Op 12 februari 1916 werd het eerste nummer van het oorlogskrantje The Wipers Times gedrukt. Er zouden nog 23 nummers volgen en pas in december 1918 verscheen het laatste nummer.

Kapitein Fred Roberts en luitenant Jack Pearson van de 24ste divisie van het 12de bataljon van het Britse leger hadden in februari 2016 al 200 manschappen in de oorlog verloren bij de aanleg van wegen, het delven van loopgraven en het aanleggen van kampen en hospitalen. Ze besloten om maandelijks een krantje uit te geven dat het moreel van de troepen moest opkrikken.

The Wipers Times werd een krantje vol humor, hilarische grappen en ludieke gedichten dat ook de draak stak met hogere officieren en rolde op 100 exemplaren van de drukpers die aanvankelijk in het Harpestraatje in Ieper stond opgesteld. De eerste drukpers ging verloren. In de Kazematten aan het Houten Paard werd een tweede drukpers in gebruik genomen. Ze zaten er veilig voor de Duitse bombardementen.

Meer dan twee jaar zorgde The Wipers Times voor wat humor tijdens de Groote Oorlog. Het laatste nummer verscheen in december 1918. Vier kleinkinderen van Kapitein Fred Roberts kwamen naar de kazematten om te zien in welke omstandigheden hun grootvader The Wipers Times het moraal van de troepen trachtte op te krikken.

(dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier