Europese erfgoedprijs voor West-Vlaams project rond Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Twee Belgische projecten worden dit jaar bekroond met een Europa Nostra Prijs, het hoogste eerbetoon van de Europese Unie voor cultureel erfgoed. Het gaat onder andere om het educatief project ‘De Groote Oorlog door kinderogen’.

‘De Groote Oorlog door kinderogen’ is een educatief project van provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met de West-Vlaamse erfgoedcellen, animatiefilmstudio Kidscam en de vzw Lessen in het Donker. Concreet verkenden leerlingen uit veertien klassen van de derde graad van het lager onderwijs de Eerste Wereldoorlog en presenteerden ze hun bevindingen in een animatiefilm.

“Met een doe-gerichte aanpak konden de kinderen hun begrip van de Eerste Wereldoorlog in kaart brengen en grondiger reflecteren over wat ze geleerd hadden. Het project toont effectief hoe terug te kijken naar deze moeilijke momenten en inspireert de kinderen in het empathisch en solidair omgaan met de mensen die al deze beproevingen hebben moeten doorstaan“, zegt de jury.

Prijsuitreiking in Madrid

De Europa Nostra Prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt en eert cultureel-erfgoedprojecten, verspreid over vier categorieën. Dit jaar werden 187 projecten uit 36 verschillende landen ingediend. Een onafhankelijke jury koos daaruit 28 laureaten uit in totaal 16 landen.

De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 24 mei in het historische Zarzuela Theater in Madrid. Daar worden 7 van de 28 winnaars uitgeroepen tot “Grand Prix-laureaat”, die daarmee 10.000 euro in de wacht slepen. Daarnaast zal er ook de publieksprijs uitgereikt worden. De stemming daarvoor loopt vanaf donderdag op de website van Europa Nostra.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier