Essex Farm Cemetery in Ieper krijgt opknapbeurt

Redactie KW

De begraafplaats is vooral bekend van het gedicht ‘In Flanders Fields’ dat er werd geschreven door luitenant-kolonel John McCrae.

Essex Farm Cemetery ligt naast de Dikmuidseweg Ieper, dicht bij Boezinge, en is vooral bekend omwille van het gedicht ‘In Flanders Fields’ dat er werd geschreven door luitenant-kolonel John McCrae. Het bezoekersaantal steeg de jongste jaren met stevige cijfers. Het betekende echter ook dat de grasvelden danig versleten en dat het voor de bezoeker minder aangenaam werd. Daarom besloot de Commonwealth War Graves Commission er ingrijpende verfraaiïngwerken uit te voeren voor een bedrag van 100.000 euro. De werken starten in oktober en moeten afgerond zijn tegen april 2016. De werken werden toegelicht door Gareth Hardware, hoofd van de Tuinbouw van de CWGC en Nele Bille van de externe communicatie.

Impact voor de bezoeker tijdens de werken zal miniem zijn

In een eerste fasen die loopt van oktober tot november 2015 wordt het kunstgras vervangen en uitgebreid en er worden metalen boorden geplaatst. Eens dat achter de rug is voorziet men op diverse plaatsen stapstenen en is de aanleg van een grindpad in dolomiet aangelegd aan de achterkant, wordt het dienstpoortje hersteld en ook geopend voor het publiek. Zo moeten de bezoekers niet allemaal via de hoofdingang Essex Farm Cemetery verlaten, maar krijgen ze op die wijze ook gemakkelijker toegang tot de bunkers. Het historisch informatiepaneel wordt meteen ook verplaatst en er is nieuwe beplanting voorzien bij de ‘Stone of Remembrance’ in de boorden en nieuwe zijboorden.

Fase twee, en die loop van januari 2016 tot maart 2016 is voorzien om de lindebomen te snoeien, weliswaar het eerste jaar maar voor 50% om ze niet teveel te belasten. De derde en laatste fase die start in februari en loopt tot de finish in april 2016 wordt gebruikt voor de aanleg van verharding bij de zitbank en voor planten van nieuwe taxushaagplanten.

Geen hinder voor de bezoeker

De impact voor de bezoeker tijdens de werken zal miniem zijn want er worden aangeduide routes opgemaakt op de begraafplaats en de werkplanning gebeurt in fases en een volgende fase wordt zeker niet aangepakt zonder dat de voorafgaande fase is afgewerkt. Op de begraafplaats staat ook ervaren personeel ter beschikking dat uitleg zal geven en toegang zal verschaffen. Daarnaast zijn er ook uiteraard de begeleiders en de plaatselijke gidsen. Tenslotte komt er ook een informatiepaneel en kan men ook terecht op de website www.cwgc.org en zullen de sociale media facebook en twitter ook hun rol weten te spelen.

(HV)