Erfgoedkabinet in voormalig politiegebouw van Harelbeke

Redactie KW

Donderdagavond houdt Erfgoedcel Zuidwest, in samenwerking met de stad Harelbeke en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Leiedal, een erfgoedkabinet in het voormalig politiegebouw. 250 genodigden schreven zich in om deze editie bij te wonen.

Erfgoedcel Zuidwest houdt elk jaar een erfgoedcafé. Vorig jaar was dat in de vorm van een pop-up museum in de V-tex in Kortrijk, dit jaar staat het oud politiecommissariaat in Harelbeke open voor wie meer wil weten over wat er op erfgoedvlak beweegt in de regio.

Kunst- en rariteitenkabinetten etaleerden allerhande curiositeiten, een dokterskabinet is dan weer een spreekkamer en het kabinet van een minister bestaat uit een groep adviseurs. Een erfgoedkabinet houdt het midden tussen al deze betekenissen. Het kabinet etaleert (curieuze) erfgoedprojecten en -verhalen. Er worden nieuwe ideeën geformuleerd en je vindt er heel wat inspiratie. Wie wil, kan er ook zelf zijn ei kwijt.

In de verschillende kamers van het gebouw kan je op ontdekking gaan bij verschillende erfgoedprojecten en verenigingen uit de regio. In het erfgoedkabinet komen vijf grote erfgoedthema’s aan bod. Sprekers hebben het onder meer over arbeidsmigratie in het verleden, herbestemming van kerken, verborgen erfgoedschatten en de reuzentraditie. In het erfgoedcafé beneden kan je napraten met een hapje en een drankje bij muziek van weleer. Op de foto zien we de verantwoordelijken van Erfgoedcel in één van de vele toegankelijke ‘kamers’.

(LOO – Foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier