Erfgoeddag zet in Roeselare 'Zorg tijdens Eerste Wereldoorlog' in de kijker

04/04/17 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

Op zondag 23 april is er naar jaarlijkse gewoonte weer heel wat te beleven tijdens Erfgoeddag. In heel Vlaanderen en Brussel openen tal van musea, archieven, heemkundige kringen en nog veel meer hun deuren voor het grote publiek. Thema dit jaar is 'zorg'.

Erfgoeddag zet in Roeselare 'Zorg tijdens Eerste Wereldoorlog' in de kijker

Heel wat Roeselaarse verenigingen zetten hun schouders onder dit herdenkingsweekend. © SB

In Roeselare staat Erfgoeddag in het teken van verzorging tijdens de Eerste Wereldoorlog en worden het hele weekend herdenkingsactiviteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Dat het Roeselaarse oorlogsverleden tijdens dit Erfgoedweekend centraal staat, hoeft niet te verbazen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden immers enorm veel gewonden verzorgd in deze stad. Roeselare was de eerste grote bevoorradingsstad achter het front van de Duitse bezetter en dus ook de eerste stopplaats voor gewonde Duitse soldaten die terugkwamen van het front. Heel wat gebouwen werden dan ook door de bezetter opgeëist en ingericht als hospitaal, verbandpost, lazaret... Ook soldaten op rust zochten er verzorging in de vorm van vertier in herbergen, maar ook met theater, muziek, kunst...

Orgelconcert

Heel wat Roeselaarse verenigingen zetten hun schouders onder dit herdenkingsweekend en werkten in samenwerking met TERF een ruim aanbod aan activiteiten uit. Zo stelt de Koninklijke Stadsharmonie foto's, herinneringen en affiches tentoon uit het dagboek van een Duitse soldaat. In de Sint-Michielskerk is er op zondag een orgelconcert met oorlogsliederen. Op zaterdag beklimt het collectief WXII dan weer de klokkentoren voor een improvisatieperformance met bellen, gongs en uiteraard ook de beiaard en de klokken. De Paterskerk, die dienst deed als zowel militair als burgerlijk hospitaal, werpt met een tentoonstelling een blik op hoe mensen in die tijd verzorgd werden.

Fototentoonstelling

Op verschillende historische locaties zullen 200 jaar oude balken opgesteld worden, die in 2013 door archeologen werden opgediept in het centrum van Roeselare en waar kunstenaars en houtbewerkers creatief mee aan de slag gingen. Verder is er een optreden van het Onze-Lieve-Vrouwkoor en het Sint-Michielskoor, een expositie rond de strip 'Altijd Ergens Oorlog' over het leven in een bezette stad en een fototentoonstelling rond Roeselaarse vluchtelingen in Normandië. Het hele weekend starten ook geleide wandelingen in het teken van zorg op het Polenplein.

(KD)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!