Emotionele herdenking in Bredene

Redactie KW

Dinsdagvoormiddag werd hulde gebracht aan de verschillende monumenten naar aanleiding van de herdenking van Wapenstilstand.

Aan het Oorlogsmonument, de Vredestafel en de gedenksteen werden bloemen neergelegd. Om 11 uur werd er stilgestaan bij de gebeurtenissen met een academische zitting. Deze werd opgeluisterd door twee doedelzakspelers, Marnic Haegeman en Peter Van Onsem.

Willy Vandenbussche nam het woord namens NSB Bredene en schetste hoe de wapenstilstand uiteindelijk tot stand kwam. Hij gaf daarna het woord aan mevrouw Rika Billiau, familielid van een Bredense soldaat die tijdens WO I sneuvelde op zijn 21ste. Met enkele passages uit de brieven die hij verstuurde vanaf het front werd het een emotioneel verhaal.

Daarna werd Gilbert Van Cleemput, één van de leden van NSB, gehuldigd voor zijn jarenlang engagement. Hij kreeg een medaille opgespeld van de burgemeester. Vervolgens nam André Vannieuwkerke het woord. Hij gaf toelichting bij het werk en leven van kunstschilder en WO I-piloot André Demeulemeester, wiens expo nog tot 15 november loopt in het MEC Staf Versluys.

Het slotwoord was voor burgemeester Steve Vandenberghe, die pleitte voor verdraagzaamheid en de herdenking van de wapenstilstand positief benaderde door het Bredense evenement Wandelen voor Vrede in de kijker te plaatsen. Een warm evenement, waaruit toch blijkt dat heel wat mensen wel nog hun engagement willen opnemen. Op de tonen van Highland Cathedral begaven de deelnemers zich naar de evenementenzaal waar nog een receptie plaatsvond.

(JC – foto JC)