Emilius Leeman 100 jaar na overlijden herdacht op het militair kerkhof van Westvleteren

© Foto RLV
Redactie KW

Zondag 7 augustus, precies 100 jaar na datum, organiseerden de afstammelingen van Alois Leeman en Stephanie Schapman een herdenkingsplechtigheid op het militair kerkhof van Westvleteren waar Emilius Leeman begraven ligt.

Het idee is ontstaan bij Monique en Christiane Leeman om, omdat hij zelf geen afstammelingen had, hem te herdenken omdat ze vonden dat hij dit verdiende. Emilius was de eerst geboren (Merkem 11.02.1889) zoon van Alois Leeman en Stephanie Schapman. Nadien volgden nog Jules, Irma, Rachel, Leon, Jerome en Hector, allen broers en zusters van Emilius. Emilius huwde met Augusta Brassaert en samen vestigden ze zich in Lo. Ze hadden een zoontje, George, dat jammer genoeg na twee maanden overleed, een jaar voor Emilius zelf stierf. Emilius werd opgeroepen om te dienen bij ‘Het 3de Regiment Jagers Te Voet’ bij het uitbreken van de Groote Oorlog en sneuvelde nabij Steenstraete op 7 augustus 1916 op 27-jarige leeftijd door een kogel dwars door zijn hart afgevuurd door een sluipschutter.

Op het militair kerkhof van Westvleteren werd de herdenkingsplechtigheid opgeluisterd door klaroenspelers en een oud-strijders vereniging. Ook werden toespraken gehouden en werden er zes bloemstukken neergelegd door kinderen van de afstammelingen van Emilius. (RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier