Elfnovembergroep opent Gedachtenistuin voor Vluchtelingen

Burgemeester Marc Lewyllie van Heuvelland, Charles Ducal, Edith Dequeecker, Trees Debouvere; Marieke Demeester, Jan Hardeman en Paul Breyne, commissaris-generaal herdenking Eerste Wereldoorlog openden de tuin officieel. © TG
Redactie KW

In de Hellegatstraat in Westouter opende zaterdag de Gedachtenistuin voor Vluchtelingen, een herinnering aan de mensen die door oorlog hun land moesten verlaten.

De Gedachtenistuin is een initiatief van de Elfnovembergroep, die opgericht werd in 1977. “We namen het initiatief voor deze Gedachtenistuin voor Vluchtelingen om een blijvende herinnering te creëren aan de mensen die door oorlogsgeweld werden ontheemd”, zegt voorzitter Trees Debouvere. “Er zijn zo veel mensen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van vluchtelingen, tegelijk zijn er ruim 50 miljoen mensen die nu over de hele wereld op de vlucht zijn.”

Dat de Gedachtenistuin in Westouter ligt, is niet toevallig. “Westouter lag in het begin van de Eerste Wereldoorlog iets verder weg van de frontlijn”, zegt Michel Vandeweghe van de Elfnovembergroep. “Vanaf oktober 1914 vluchtten mensen uit de buurdorpen naar Westouter om wat veiliger te zijn. In de daaropvolgende maanden kwamen honderden vluchtelingen aan. In april 1918 moesten zowel de Westouternaars als de vluchtelingen op de vlucht naar Frankrijk door het Kemmelbergoffensief.”

Elfnovembergroep opent Gedachtenistuin voor Vluchtelingen

Tot rust komen

Vrijwilligers hebben in twee jaar tijd van een wildernis een mooie, sfeervolle groene ruimte gemaakte. “Mensen kunnen er even tot rust komen en nadenken over wat vluchten betekent”, zegt secretaris Marieke Demeester. “Op een wand van kastanjepalen zijn de vluchtroutes aangebracht van vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog, aangevuld met vluchtroutes uit WO II, de 16e eeuw en de actualiteit. Zo willen we tonen dat vluchten van alle tijden is. Ook het gedicht ‘Vluchtelingen’ van Dichter des Vaderlands Charles Ducal kreeg een plaats in de tuin.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier