“Eindelijk erkenning voor de gesneuvelde parachutisten”

Raymond Holvoet © EDB
Redactie KW

Op ‘t Hoge wordt vrijdag project Langwater ingehuldigd, met straatnamen die verwijzen naar tijdens WOII gesneuvelde Kortrijkse parachutisten. “Toen Van Quickenborne burgemeester werd, ben ik meteen op hem afgestapt”, glimlacht Raymond Holvoet, neef van een van de vier geëerde soldaten.

Omdat Raymond Holvoet (75) uit Kortrijk wist dat hij een oom en naamgenoot had die als parachutist sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, verzamelde hij al van in zijn kindertijd alles over de eerste Belgische SAS-parachutisten. SAS staat voor Special AirService en de Special Forces in die tijd. Raymond vervulde zelf ook zijn militaire dienst als paracommando. De voorbije vier jaar werkte hij mee aan het recent gelanceerde boek Van SAS tot Special Forces Group.

Gefusilleerd

“Mijn nonkel Raymond Holvoet nam in februari 1943 deel aan drie gevaarlijke operaties in bezet België, Nederland en Frankrijk”, begint Raymond zijn verhaal. “Na de mislukte slag bij Arnhem werd mijn nonkel boven Nederlands bezet gebied gedropt en moest hij geallieerde parachutisten naar bevrijd Holland overbrengen. Terwijl hij aan het seinen was, werd hij op 27 oktober 1944 opgepakt door de Duitsers. Een vluchtpoging mislukte en op 10 april 1945 werd hij na maandenlange mishandelingen op zijn 21ste gefusilleerd in het kleine Hattem bij Zwolle.”

De vier gesneuvelde parachutisten.
De vier gesneuvelde parachutisten.© GF

Ook Jacques Picquart uit Heule en Roger Carrette en Jean Melsens uit Kortrijk sneuvelden als parachutist in WOII. In februari 2000 werd een herdenkingscomité opgericht voor de gesneuvelde soldaten, Raymond Holvoet nam het voorzitterschap op zich.

75ste verjaardag

“In het begin van de jaren zestig richtten de families Holvoet, Carrette, Picquart en Melsens onder impuls van wijlen André Bleuzé, één van hun medestudenten meermaals een aanvraag tot het stadsbestuur om de gesneuvelde Kortrijkse parachutisten met een straatnaam te eren. De verschillende burgemeesters beantwoordden die vraag altijd positief en beloofden keer op keer actie te ondernemen. Maar in de praktijk werd onze vraag telkens opnieuw verticaal geklasseerd.”

“De gesneuvelde parachutisten eren met straatnamen is een vraag uit de jaren zestig”

Toen Raymond afzwaaide als paracommando, nam hij de taak om de burgemeesters te bezoeken over. Iedere keer stelde hij dezelfde vraag. “De dag dat de nieuwe stadscoalitie van start ging, ben ik op burgemeester Vincent Van Quickenborne afgestapt om de aanvraag voor de straatnamen opnieuw te doen. Dit keer gelukkig met succes“, lacht Raymond.

Rotssteen van 2,5 ton

De Raymond Holvoetstraat, Jacques Picquarstraat, Roger Carrettestraat en Jean Melsenstraat komen er nu dus toch echt. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische parachutisten werd ook een Commandopad en een Parachutistenstraat aan het lijstje toegevoegd.

Een schilderij van de bivakplaats waar Raymonds oom Raymond Holvoet zijn opdracht met de Engelsen vervulde.
Een schilderij van de bivakplaats waar Raymonds oom Raymond Holvoet zijn opdracht met de Engelsen vervulde. “Mijn nonkel is aan het seinen, een collega draait aan de generator om elektriciteit te hebben. Links staat de sergeant die later majoor werd. De afgebeelde ‘Operation Haddard’ speelde zich af in bezet gebied”, vertelt Raymond.© EDB

De zes bijzondere straatnamen komen op de nieuwe verkaveling ‘project Langwater’ op Hoog Kortrijk. Er komt daarnaast ook een nieuwe gedenksteen. De firma BNB uit Wortegem-Petegem zorgde onder impuls van zaakvoerder Rik Delmulle voor een rotssteen van maar liefst 2,5 ton. De bronzen plaat met de namen van de parachutisten wordt geschonken door de Amicale Nationale Para-Commando Vriendenkring, kortweg ANPCV, naar aanleiding van hun 50-jarig bestan.

Op vrijdagnamiddag 22 september vanaf 13.30 uur worden ‘project Langwater’ en de nieuwe gedenksteen ter ere van de gesneuvelde Kortrijkzanen officieel ingehuldigd.

(Els Deleu)

Info: Het boek ‘Van SAS tot Special Forces Group’ is te verkrijgen via www.belgian-SAS.be en kost 65 euro.

Militairen huldigen straat in

Er worden 450 mensen, onder wie heel wat prominenten verwacht op vrijdagnamiddag. Onder meer de Ere-Gouverneur, de Minster van Defensie, Ambassadeurs uit Nederland, Frankrijk, Engeland en België en heel wat kolonels en generaals zullen aanwezig zijn. Er zullen gewapende detachementen met hun Embleem aanwezig zijn, onder wie het tweede bataljon Commando, het derde bataljon Para en de Belgian Special Forces met één van hun gevechtsvoertuigen Jacam.

Om 13.30 uur is er een herdenkingsplechtigheid met bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden op de Grote Markt in Kortrijk met een toespraak door de Kortrijkse Burgemeester. Om 14.15 uur vertrekken de troepen naar Langwater, dat zich in de omgeving van de Morinnestraat en de Baaistraat bevindt. Omwille van de veiligheid wordt de hele omgeving vanaf 14.30 uur hermetisch afgesloten. Vanaf 15 uur worden drie dispatchers gedropt van uit de militaire helikopter Agusta die symbolisch de Belgische vlag, de vlag van stad Kortrijk en de vlag van de paracommando’s zullen laten wapperen tijdens hun sprong.

Als afsluiter is er een militair defilé. Ook de muziekkapel van de Zeewacht zal aanwezig zijn. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier