Eerste skeletten komen – opvallend intact – tevoorschijn bij opgravingen in Koksijde

Redactie KW

De voorbije dagen en weken is een Middeleeuws grafveld ontdekt op de plaats waar een nieuw politiegebouw moet komen in Koksijde. Intussen geeft de geschiedenis daar moment na moment iets meer van haar geheimen prijs.

De eerste graven werden intussen vrijgemaakt en zo kwamen ook de eerste skeletten tevoorschijn. Die worden nu graf per graf ontgraven voor verder onderzoek. Schepen van cultuur Rita Gantois en haar voorganger Jan Loones kwamen alvast een kijkje nemen bij de werken die er uitgevoerd worden door de mensen van het Agentschap Onroerend Erfgoed en medewerkers van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Eerste skeletten komen - opvallend intact - tevoorschijn bij opgravingen in Koksijde

De beelden spreken voor zichzelf en het is verrassend hoe goed, na de vele honderden jaren, de skeletten bewaard zijn gebleven. De samenstelling van de grond op die plaats zal daar ongetwijfeld voor veel tussen zitten.

Ook stellen velen zich de vraag wat onder de andere gebouwen, die er enkele jaren geleden opgetrokken werden, nog terug te vinden zou zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Sociaal Huis, Dunecluze en het cinemacomplex. Deze huidige vondst is louter te danken aan het feit dat er voor het politiehuis graafwerken werden uitgevoerd om tot een niveau van min 2 te komen. Was de put maar gemaakt tot niveau min 1, dan waren deze historische vondsten waarschijnlijk nooit gedaan.

Eerste skeletten komen - opvallend intact - tevoorschijn bij opgravingen in Koksijde

(EDK – Foto’s EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier