Eerste fase van de buitenrestauratie van het station in Veurne is voltooid

Redactie KW

“Daardoor kunnen de stellingen na 13 jaar eindelijk gedeeltelijk verdwijnen”, zegt architect Gerry Vandenabeele (Architects 4u).

Daarnaast is er echter nog wat werk te doen: het nieuw schrijnwerk moet nog geplaatst worden. Dit zullen exacte kopijen zijn van de oorspronkelijke vensters. Ook de voordeur van de woning van de stationschef moet nog gerestaureerd worden en de schilderwerken krijgen nog een controlebeurt, na de winter, zodra de weersomstandigheden dit toelaten.

“Voor zowel de inwoners als de bezoekers van Veurne zal de nieuwe aanblik van het enige neogotische station (naast Binche) in ons land een verrassing zijn”, bevestigen burgemeester Peter Roose en schepen Anne Dequidt. Dit beeldbepalend en uniek gebouw werd ontworpen door de Brusselse architect Wisseleer in 1891, in harmonie met andere Veurnse monumenten zoals de Hoge Wacht en het Spaanse Paviljoen. De werkzaamheden startten in 1894 en op 28 augustus 1895 werd het nieuwe stationsgebouw geopend door burgemeester Daniel de Haene. Nu 122 jaar later, kunnen we opnieuw genieten hoe het gebouw toen het plein inpalmde.

Bij de buitenrestauratie werd de gevel lichtjes gereinigd en waar nodig opnieuw gevoegd met een dagvoeg, een techniek die oorspronkelijk ook gebruikt werd. Bij grondig nazicht bleek overduidelijk dat de gevel oorspronkelijk geschilderd was. Vandaar dat het bouwteam, in samenspraak met Onroerend Erfgoed, koos om de gevel af te werken in dit frisse oorspronkelijke kleur.

Tijdens de dakrestauratie werden nieuwe leien aangebracht met dezelfde vorm en afmeting als de oorspronkelijke. Ook de oorspronkelijke smeedwerken in de vorm van een torenvaantje en dakruiter werden gereconstrueerd op basis van de oorspronkelijke tekeningen en foto’s. Dit brengt het totaalbeeld van het station terug in evenwicht.

Architect Vandenabeele bevestigt dat het eindresultaat nauw zal aansluiten bij het oorspronkelijk uitzicht van het gebouw, zoals gebouwd in 1885. Volgens burgemeester Roose wordt ook de functie van de voormalige woning van de stationschef hersteld, want dit gedeelte krijgt opnieuw de bestemming van wonen.

De volgende fase wordt de aanpak van de goederenloods. Begin 2017 wordt de goedkeuring van de stedenbouwkundige vergunning verwacht. De loods krijgt een gemengde functie van wonen en een buurtwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier