“Eerste Beeldenstorm vond plaats in Krombeke, en werd gepleegd door mensen uit Roesbrugge”

Redactie KW

Nog tot 11 september loopt in en rond de Bertinuskerk in Poperinge een expo rond ‘450 jaar Beeldenstorm’.

Deze historische overzichtstentoonstelling is gebaseerd op vier publicaties van auteurs Guido Vandermarliere, Dries Vanhove en Wido Bourel.

Volgens de Poperingse historicus Guido Vandermarliere had de eerste Beeldenstorm plaats in Krombeke, en werd die gepleegd door mensen uit Roesbrugge. Wido Bourel uit het Frans-Vlaamse Cästre houdt het in zijn boek bij Steenvoorde als eerste brandhaard. In de hele Vlaamse en Franse Westhoek werden rond 1.560 mensen levend verbrand, en kerken geplunderd. Op 22 september 1566 werd de grote verzoening getekend tussen Egmond en de Calvinisten in de Poperingse Bertinuskerk.

De tentoonstelling met gidsbeurt en de publicaties kaderen in een groter geheel van 450 jaar Beeldenstorm in Poperinge. Naast de beelden en de kijkdozen (rond de kerk) van leerlingen van de Poperingse Kunstacademie, de historische tentoonstelling in de kerk worden ook drie moderne ‘hagepreken’ georganiseerd. De hagepreken 450 jaar geleden waren de aanleiding tot de Beeldenstorm. Door deze preken werden mensen aangezet actie te ondernemen. En ook nu zullen drie sterke sprekers hun publiek proberen te overtuigen van hun gelijk.

Op 23 augustus (s)preekt Jean-Paul van Bendegem (professor VUB), afkomstig uit een gereformeerde protestantse familie, zijn publiek toe vanop het preekgestoelte van de Sint-Bertinuskerk. Op 9 november volgt in de gotische zaal van het stadhuis Niek Deroo’s betoog over de herbestemming van kerken, en op 10 december sluit Johan Braeckman (professor Ugent) daar deze reeks af met als thema ‘Kritisch denken is een morele plicht’.

Drie uiterst interessante sprekers die graag in discussie treden met het publiek.

(AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier