Duitse parlementairen bezoeken ‘Soldatenfriedhof’ in Langemark

Redactie KW

De Duitse ambassadeur Rüdiger Lüdeking inviteerde vijf parlementairen van de Bondsdag voor een meerdaagse rondrit en bezoek aan de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Zo waren ze ook te gast in Langemark.

Op het Langemarkse ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ liggen 44.000 gesneuvelde Duitse militairen begraven, waaronder 3.000 studenten-vrijwilligers, als trieste herinnering aan dit oorlogsgebeuren. De beeldengroep van Emil Kriger staat er als stille getuige bij, terwijl 7 beeldschermen in de onthaalplaats de gruwel van de oorlog weergeven. Als blijvende herinnering staat daar ook het ‘Poppiemonument’, met 2017 klaprozen aan de voet.

In het gemeentehuis deed Koenraad Dumoulin als gids van Toerisme Vlaanderen het boeiende maar intrieste verhaal van ‘Het strategisch belang van de regio Ieper in de Eerste Wereldoorlog’, waarna de plaatselijke streekspecialiteiten met de Langemarkse appeltaart werden geproefd. De bezoekers kregen nog een biertje, de Langemarcknoare, Bakelandtpralines en Bakelandt ringworst mee. Daarna trokken ze naar de Duitse militaire begraafplaats waar bloemen werden neergelegd, om uiteindelijk via een bezoek aan het poppiemonument weer verder te trekken.

(RB – Foto RB)