Duitse bunker Kaaskerke wordt opgenomen in Dodengang

Foto TVDA
Redactie KW

Er is een akkoord om de Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in Kaaskerke bij Diksmuide op te nemen in het circuit van de Dodengang. Waterwegen & Zeekanaal NV engageert zich om op korte termijn de Duitse bunker schoon te maken en te verstevigen.

De Duitse mitrailleurbunker in Kaaskerke is gelegen op het domein van waterwegbeheerder Waterwegen & Zeekanaal nv en bevindt zich vlakbij de Dodengang. De Dodengang is eigendom van de federale staat en werd in beheer gegeven aan het Ministerie van Defensie.

Vlaams minister Hilde Crevits nam het initiatief tot overleg met Waterwegen & Zeekanaal nv, de Stad Diksmuide, het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, het Dodengangmonument en de regiowerking rond Oorlog en Vrede in de Westhoek om de bunker te laten opnemen in het circuit van de Dodengang. Daarover is een akkoord bereikt.

Het akkoord werd vastgelegd in een gebruikersovereenkomst tussen Vlaams minister Hilde Crevits en minister van Defensie Pieter De Crem. In het akkoord staat dat Waterwegen & Zeekanaal NV zich engageert om de Duitse bunker schoon te maken en te verstevigen. Dat zal nu op korte termijn gebeuren. De kostprijs van de werken wordt op ruim 4.000 euro geraamd. Vervolgens wordt de bunker ter beschikking gesteld van het Ministerie van Defensie zodat deze geïntegreerd kan worden in de site van de Dodengang.