Duits onderdeel van herinneringstuin in Zonnebeke krijgt vorm

Redactie KW

De Memorial Garden is een onderdeel binnen The Legacy of Passchendaele, dat bestaat uit fiets -en wandellussen. Dit zijn zeven tuintjes in de vorm van een poppy die in het historisch kasteelpark werden aangelegd.

Ze zijn bedoeld als herinneringstuin voor naties die meestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elk land dat bij de slag om Passendale was betrokken, richt er nu een tuin in met typische beplanting, poëzie en een kunstwerk.

Deze week werd gestart met de Duitse herinneringstuin. Daarin staat de rode roos centraal die verwijst naar het bloedvergieten. Er komt ook een pad van zandsteen. De ornamenten zijn in lava en basalt, typische Duitse producten. Er komt ook een gedicht van Ernst Stadler die in Zonnebeke sneuvelde en een beeld in lava dat verwijst naar de vele Duitse gesneuvelden.

De tuintjes worden in opdracht van elk deelnemend land ontworpen. Naast Duitsland komen ook nog Nieuw-Zeeland, VS, Canada, Engeland, Frankrijk en Australië aan bod. Het is de bedoeling dat er tot 2018 elk jaar minstens een tuintje wordt geopend. “De tuintjes vormen het startpunt van de wandel -en fietslussen die het landschap en erfgoed van de Slag bij Passendale met elkaar verbinden. Die lussen rond het thema WOI zijn uniek in Vlaanderen,” zegt landschapsarchitect Geert Bossaert.

(NVZ/Foto ZB)