Dubbele tentoonstelling ‘Dokter Valcke’ feestelijk geopend

De tentoonstelling werd zaterdag feestelijk geopend en meteen drukbezocht. © Foto BWB
Redactie KW

Het project is geïnspireerd door de bijzondere figuur van dokter Jules Henri Valcke en zijn waterkliniek ‘Institut Médical du Docteur Valcke’. Met deze tentoonstelling in de Sint-Amandslaan 26 en in de Overleiestraat 1 blaast Wit.h de kliniek nieuw artistiek leven in.

Jules Henri Valcke, geboren op 1 januari 1848, was in Kortrijk dé pionier van hydrotherapie, de uitwendige behandeling van ziekten met water. Hij stamde uit een landbouwersfamilie uit Tiegem en trouwde met Leontine Vansteenbrugge die hem acht kinderen schonk: Elisabeth, Jeanne, Maria, Rachel, Antoine, Edgar, Gabriël en Joseph. Valcke, die al vroeg overtuigd was van de helende kracht van water, was eerst arts in Avelgem en daarna in Kortrijk. In 1913 stichtte hij er zijn ‘Institut Médicale du dr. Valcke’ aan de Sint-Amandslaan 26, waar nu het Museum aan de Overkant gevestigd is. Jules-Henri Valcke overleed schielijk op 17 augustus 1920.

Dokter Valcke met zijn gezin
Dokter Valcke met zijn gezin© Archief familie Valcke

Groot is de wens

Voor het niet-alledaags project gaf vzw Wit.h reguliere kunstenaars, studenten en kunstenaars met een beperking de opdracht een hedendaags verhaal te creëren rond de al dan niet therapeutische kracht van water. Zo maakten Johan Geenens en Laurence Demets van Kunstwerkplaats de Zandberg samen met kunstenaars Robbert&Frank/Frank&Robbert een wensfontein.

“Het proces om samen te werken met Laurence en Johan was intens. Samen hebben we nagedacht over de vele facetten van water. Wie heeft nog nooit een munt gegooid in een wensfontein. Groot is de wens die nog niet vervuld is”, zegt Robbert Goyvaerts.

Helikopter

Tony Coopman van Kunstwerkplaats de Zandberg en de Franse kunstenaar Stéphane Cauchy zijn gefascineerd door beweging en machines. “We houden beiden van assembleren en bricoleren”, zegt Stéphane, die met Tony een helikopter bouwde. “Ik bedenk graag iets en hou niet van stilstand. Ik heb er lang en met veel plezier aan gewerkt. Alles is gemaakt met gevonden en recyclagemateriaal en beweegt”, glundert ‘piloot’ Tony.

Tony Coopman van Kunstwerkplaats de Zandberg en de Franse kunstenaar Stéphane Cauchy bouwden een helikopter voor de tentoonstelling.
Tony Coopman van Kunstwerkplaats de Zandberg en de Franse kunstenaar Stéphane Cauchy bouwden een helikopter voor de tentoonstelling.© Foto BWB

Het project kadert in het festival De Grote Verleieding en is te zien van 21 juni tot en met 5 juli, telkens van 14 tot 18 uur.

(Peter Van Herzeele/foto’s BWB en archief familie Valcke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier