Diksmuide herdenkt Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Zondag 12 oktober is een hoogtepunt in de herdenking van de Franse marinefuseliers in Diksmuide.

Honderd jaar geleden speelden die een ontzettend belangrijke rol bij de dekking van het Belgisch leger dat in oktober 1914 terugtrok van Antwerpen naar de IJzervlakte.


Na zware gevechten tegen Duitse troepen in Melle en een mars van vier dagen kwamen de Franse marinefuseliers aan in Esen en Diksmuide. In en rond Diksmuide zouden ze samen met Belgische eenheden de Duitsers tot staan brengen. Dat eiste echter een zware tol: de helft van de manschappen en 80% van de officieren zijn gesneuveld, gewond of vermist.

Diksmuide herdenkt Eerste Wereldoorlog


Honderd jaar later is de naam Diksmuide bij de Fransen nog altijd heel belangrijk. De naam van het Franse commandoschip BPC Dixmude is een eerbetoon aan de marinefuseliers die Diksmuide verdedigd hebben.

Het schip ligt op dit ogenblik afgemeerd in Zeebrugge. De bemanning neemt samen met een officiële Franse en Belgische delegatie deel aan de plechtigheden in Diksmuide, ter ere van de Franse marinefuseliers. Prins Laurent woont als vertegenwoordiger van de koning de plechtigheden bij. Er is een Frans-Belgische ceremonie aan het monument van Generaal Jacques de Dixmude op de Grote Markt en aan het monument van de Franse marinefuseliers in het stadspark.

Diksmuide herdenkt Eerste Wereldoorlog


Wandeltentoonstelling

In Diksmuide zijn zondag 12 oktober doorlopend activiteiten rond deze herdenking. Zo brengt een wandeltentoonstelling het verhaal van de Slag en de bezetting van Diksmuide. Wandelclub De Tervaetestappers uit Keiem heeft luswandelingen uitgetekend. En op de Grote Markt is de tentoonstellingsbus Via Belgica te bezoeken, een tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgisch leger en Koning Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog.

‘s Avonds is er in het cc Kruispunt nog een herdenkingsconcert ‘De Slag om Diksmuide’, een evocatie met woord, beeld en muziek door Muziekkapel Marine & le Baggad de Lann-Bihoué.

(TVDA)