Deerlijk herdenkt een jaar lang de Groote Oorlog

De Deerlijkse doedelzakspeler Hans Labeeuw zorgde mee voor de sfeer tijdens de voorstelling van het herdenkingsprogramma. © MV
Redactie KW

Op de plaats waar in 1914 het eerste oorlogsslachtoffer in Deerlijk viel, werd woensdagavond het programma voor het herdenkingsjaar van de Groote Oorlog voorgesteld.

De hoeve Taelman in de Desselgemstraat was in 1914 de overnachtingsplaats voor 24 Duitse soldaten. ‘s Morgens werd één van deze verkenners (Carl Tunks) de eerste gesneuvelde op Deerlijks grondgebied. Op die plaats stelden schepen Carl De Donder (CD&V) en coördinator Wouter Mortier de initiateven voor het herdenkingsjaar voor. “Wij starten met een optreden van de koninklijke fanfare Sint-Cecilia op zondag 5 november tijdens de Last Post onder de Menenpoort in Ieper. Op 11 november zijn er de traditionele herdenkingen in eigen gemeente.”

Begin 2018 is er een klank- en beeldspektakel gepland in de site van Deknudt-Decora. In mei brengen silhouetten her en der in de gemeente herinneringen aan de Groote Oorlog naar boven. Schepen Carl De Donder: “Wij willen ons logo van ‘verrassend veelzijdig’ in ere houden met daarnaast nog een tentoonstelling, de stoet tijdens de kermis van de Molenhoek en een spektakel met muziek, woord, beeld en licht in Sint-Lodewijk. Wij ronden ons herdenkingsjaar af met de officiële plechtigheden op 11 november 2018.”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier